Ontdek de samenwerking tussen Art Rotterdam & International Film Festival Rotterdam

In het Centraal Station van Rotterdam, in een gezamenlijk gecreëerde videoroom, tonen Art Rotterdam en International Film Festival Rotterdam (IFFR) van 25 januari tot 12 februari 2017 de film Establishing Eden. Eerder, in 2016, was deze videofilm van het kunstenaarsduo Broersen & Lukács zowel op IFFR als op Art Rotterdam te zien.

Portret van Janneke Staarink en directeur van Art Rotterdam. © Joke Schut Photography.

Portret van Janneke Staarink en directeur van Art Rotterdam.
© Joke Schut Photography.

Establishing Eden

“Videokunst en experimentele korte film zijn disciplines die heel dicht bij elkaar liggen” zegt Fons Hof, Director Art Rotterdam. “Establishing Eden is een film die zowel in de kunstwereld als in de filmwereld meedraait en die overtuigend laat zien dat er tussen Art Rotterdam en International Film Festival Rotterdam een overlap bestaat”. Janneke Staarink, zakelijk directeur IFFR: “Het International Film Festival Rotterdam vertoont jaarlijks meer dan 200 korte films, van artistieke, opzichzelfstaande kunstwerken tot narratieve producties. Het is leuk om het publiek nu samen met Art Rotterdam een gezamenlijk ondersteund werk te tonen. Bovendien maakt deze samenwerking duidelijk dat er tussen de Art- en Filmwereld nog grote verschillen bestaan, waarvan beide organisaties in Rotterdam van kunnen leren en profiteren.”

 

 

In het videowerk van Broersen & Lukács (2016) vallen experimentele film, fictie en documentaire samen tot één adembenemend visueel avontuur. Het kunstenaarsduo concentreerde zich op het establishing shot: de camerabeweging die het achterliggende landschap definieert en het opvoert als een van de hoofdrolspelers. Hun project begon met een reis door de wildernis van Nieuw-Zeeland waar zij landschappen fotografeerden om zich deze opnieuw toe te eigenen. Vervolgens verwerkten zij de foto’s in een decor dat zich aaneenreeg tot een eeuwigdurend establishing shot. Met als opwindend resultaat een paradijs van potentiële werkelijkheden, van illusies die even gemakkelijk postvatten als teloorgaan.

 

 

Art Rotterdam

Art Rotterdam is een gerenommeerde en verrassend gevarieerde kunstbeurs die dit jaar haar 18de editie beleeft. Locatie is opnieuw, net als beide voorgaande jaren, de Van Nellefabriek. In dit historische kader toont Art Rotterdam 2017 van donderdag 9 tot en met zondag 12 februari de nieuwste ontwikkelingen in de beeldende kunst. De focus op jonge kunst, de variëteit van de verschillende secties, de verbinding met de stad Rotterdam en de fascinerende locatie bezorgen Art Rotterdam een unieke uitstraling. Art Rotterdam is voor steeds meer kunstliefhebbers het aantrekkelijke alternatief binnen het internationale veld van kunstbeurzen en trekt ieder jaar meer bezoekers uit binnen- en buitenland.

Portret van Janneke Staarink en directeur van Art Rotterdam. © Joke Schut Photography.

Portret van Janneke Staarink en directeur van Art Rotterdam. © Joke Schut Photography.

IFFR

International Film Festival Rotterdam (IFFR) vindt dit jaar plaats van woensdag 25 januari t/m zondag 5 februari. Met de nieuwste speelfilms, documentaires, korte films, tentoonstellingen, optredens en talkshows is de Maasstad twaalf dagen lang de spannende, mondiale filmhoofdstad. Ook dit jaar zijn er weer speciale themaprogramma’s op het festival waarbij kunst, (nieuwe) media en film samenkomen. Daarnaast is festivalhart de Doelen dé ontmoetingsplek voor een hapje en drankje en zijn er live performances, debatten en Q&A’s met filmmakers en acteurs. Elke filmavond wordt afgesloten met een spetterend feest in de Rotterdamse Schouwburg.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.