Rijksmuseum toont ultieme voorbeelden van moderne fotografie

Internationaal erkende fotografen als William Klein, László Moholy-Nagy, Steve Fitch, Helen Levitt en Saul Leiter deden de afgelopen tien jaar hun intrede in de collectie van het Rijksmuseum dankzij Baker McKenzie. Als toegewijd sponsor stelde het advocatenkantoor het museum in staat ruim 100 foto’s uit de 20ste eeuw te kopen. De nadruk van de verwervingen lag op de Amerikaanse fotografie, een deel dat nog onvoldoende was vertegenwoordigd in de collectie van het Rijksmuseum.

Lichttekening, Herbert Matter, 1943. Aankoop met steun van Baker McKenzieAfbeelding downloaden Lichttekening, Herbert Matter, 1943.

Lichttekening, Herbert Matter, 1943. Aankoop met steun van Baker McKenzieAfbeelding downloaden
Lichttekening, Herbert Matter, 1943.

Op jacht naar de perfecte foto

Star-Vu laat fotografie in al haar diversiteit zien en toont onder andere moderne composities: een abstracte zwart-wit foto van László Moholy-Nagy (1885-1946), een grafische lichttekening van Herbert Matter (1907-1984) en een elegante straatopname van Saul Leiter (1923-2013). Zij experimenteerden allemaal met de artistieke mogelijkheden van het medium. William Klein (1928) weerlegde met zijn ongepolijste modefoto’s en snapshot-achtige straatbeelden juist het traditionele idee dat een foto technisch perfect zou moeten zijn.

 

 

Rauwe werkelijkheid

Ook wordt de documentaire fotografie belicht met foto’s van onder andere Lewis Hine (1874-1940), Joel Meyerowitz (1938) en Helen Levitt (1913-2009). De foto’s geven een impressie van de misstanden in de samenleving en de rauwe werkelijkheid van het dagelijkse leven. Hine wilde met zijn foto’s kinderarbeid bestrijden en Levitt documenteerde het leven in de armere buurten van New York. De foto’s van Meyerowitz geven commentaar op de Amerikaanse samenleving, die niet alleen uit de American Dream bleek te bestaan.

 

 

Gekleurde bril

De zoektocht naar de ideale weergave van de Amerikaanse maatschappij komt ook tot uiting in de kleurenfoto’s van Steve Fitch (1949). Hij bekeek de wereld ineens door een andere – gekleurde – bril. Fitch zocht in zijn foto’s naar de typisch Amerikaanse uitingen van lichtsculptuur, zoals de verlichte gevel van een drive-in theater Star-Vu. Hij fotografeerde iets dat nog niet eerder in beeld werd gebracht.

Fotocollectie Rijksmuseum

De fotocollectie van het Rijksmuseum is uitgegroeid tot een internationaal toonaangevende verzameling – met 130.000 19de-eeuwse foto’s en 20.000 werken uit de 20ste eeuw. Vaak gaat het om unieke exemplaren waarvan maar één of een handvol originele vintage afdrukken bestaan.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.