De eeuwige roem van kunst op papier

Albrecht Dürer, Lucas van Leyden, Peter Paul Rubens, Giovanni Battista Tiepolo en Sir Thomas Lawrence hebben hun naamsbekendheid grotendeels te danken aan de prentkunst. Vanaf 20 januari toont het Rijksmuseum hun prenten en die van vele anderen uit de eigen rijke collectie.

De macht van de prentkunst

Al vroeg realiseerden kunstenaars zich wat een ongekende mogelijkheden de prentkunst hen bood. Ze vergaarden roem door prenten te distribueren door heel Europa. Lucas van Leyden was de eerste kunstenaar in de Noordelijke Nederlanden die besefte wat prenten voor zijn internationale reputatie konden betekenen. Prenten konden immers, in tegenstelling tot schilderijen, gemakkelijk reizen.

 

 

Ook Peter Paul Rubens was zich bewust van de macht van de prentkunst. Hij liet medewerkers in zijn atelier zijn schilderijen natekenen, corrigeerde die tekeningen en liet ze door graveurs in prent brengen. De hoogwaardige reproducties verspreidde hij vervolgens door heel Europa. Giovanni Battista Tiepolo, een van de beroemdste schilders in het 18de-eeuwse Venetië, vormde een familiebedrijf met zijn 2 zonen. Alle 3 beoefenden ze de etskunst. De 2 zoons maakten een groot aantal etsen naar schilderijen en fresco’s van hun vader.

 

 

Het Rijksmuseum toont een selectie van ongeveer 40 prenten, van de 16de eeuw, toen de prentkunst nog jong was, tot en met de 19de eeuw, de eeuw waarin volop werd geëxperimenteerd met uiteenlopende druktechnieken.

Wisselende presentaties

De presentaties in de 5 prentenkabinetten van het Rijksmuseum wisselen een aantal keer per jaar. Dit biedt de kans om meer objecten uit de rijke prentenkunstcollectie van het Rijksprentenkabinet aan bod te laten komen.

De presentatie Eeuwige Roem is van 20 januari t/m 23 juli 2017 te zien in de verschillende prentenkabinetten op elke verdieping van het museum.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.