Vanaf vrijdag 10 februari 2017 presenteert het Wereldmuseum de tentoonstelling Ik kook, dus ik ben. Een reis door de keuken met Abdelkader Benali. Rotterdam is hiervoor hét perfecte toneel: een wereldstad met een ongekend rijke diversiteit aan eetculturen. Met een verrassende keuze uit de museumcollectie, aangevuld met bijzondere bruiklenen, presenteren schrijver en historicus Abdelkader Benali en kunsthistorica Alexandra van Dongen een vertelling over de rol van het voedsel in ons aardse bestaan.
Rituelen
Onze omgang met voedsel is omgeven met rituelen, sociale conventies, taboes en voorschriften, die voortleven in de hedendaagse kook- en eetcultuur. Wereldwijde en Rotterdamse keukengeheimen openbaren de sociale en culturele betekenis van het koken en de maaltijd, alsook de dynamische migratie van voedsel, mensen en dingen. Ik kook, dus ik ben is geen rechttoe rechtaan tentoonstelling. Het wordt een bijzondere wereldreis door vierduizend jaar beschaving, van Bagdad naar Peru en van Tokio naar Rotterdam.
De collectie van het Wereldmuseum staat in deze tentoonstelling centraal. In het museumdepot selecteerde Abdelkader één van de opmerkelijkste objecten uit de verzameling: het yamhuis, afkomstig uit Olivilevi, een dorp op de Trobriand-eilanden. Na de restauratie, mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, is het yamhuis nu voor het eerst te zien in het Wereldmuseum.
Ook wordt een bijzondere schenking van beeldend kunstenaar en filmmaker Roy Villevoye, bestaande uit een sagolarvenbak en -tassen afkomstig van de Asmat, voor het eerst in het museum tentoongesteld. Benali en Van Dongen kozen vele voorwerpen uit de collectie die ons in contact brengen met wat we in essentie zijn: kokende wezens. We stomen, stoven, braden, bakken, grillen en delen dat met elkaar in allerlei vormen. We eten alleen, aan tafel, staand, op straat, op een feest of met de familie.
Kleitabletten
Drie kleitabletten uit Mesopotamië uit het jaar 2000 voor Christus, de oudst geschreven culinaire bron ter wereld, worden op een bijzondere manier gepresenteerd. Dankzij een unieke samenwerking met Yale University (Yale Babylonian Collection), reproduceerde ontwerpster Maaike Roozenburg in samenwerking met de TU Delft deze kwetsbare kleitabletten voor de tentoonstelling. Met deze smart replica’s gaan we op zoek naar overgeleverde sporen van 4000-jaar oude recepten in de kookcultuur van hedendaagse Rotterdammers.
Onmisbare bijdrage
Diverse museale bruikleengevers leveren een onmisbare bijdrage aan de tentoonstelling: Mesopotamisch keukengerei (Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden), een negentiende-eeuwse Hollandse speelkeuken (Museum Rotterdam), een Aardappelstilleven uit 1886 van Vincent van Gogh (Museum Boijmans van Beuningen), de oudste kookpot van de stad Rotterdam (Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam), een Chinese keukengod (Nationaal Museum voor Wereldculturen) en historische kookboeken uit de collectie van de Universiteit van Amsterdam (Bijzondere Collecties). Daarnaast toont een aantal Rotterdammers hun persoonlijke culinaire objecten en het publiek wordt uitgenodigd om aan keukentafels in de tentoonstelling hun keukengeheimen te delen.
Educatie & evenementen
Bij Ik kook, dus ik ben organiseert het Wereldmuseum een uitgebreid educatief programma. In een speciaal ingerichte Smaakstudio op de begane grond is het mogelijk om bijzondere gerechten te proeven. De activiteiten zijn onderdeel van een onderzoek naar Byzantijnse en Osmaanse culinaire tradities die worden gepresenteerd door studenten aan de Faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden, onder leiding van dr. Joanita Vroom, in samenwerking met Verhalenhuis Belvédère, huis voor immaterieel erfgoed op Katendrecht.
Abdelkader Benali verzorgt diverse rondleidingen, er zijn workshops over tafelmanieren in de zestiende eeuw en er worden lezingen door specialisten uit diverse disciplines zoals de archeologie, kunstgeschiedenis en literatuur geprogrammeerd. Samen met de Alliantie West-Kruiskade organiseren we Street food tours en er schuift regelmatig iemand aan om te praten over zijn of haar eetcultuur.
Kookschrift
Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie in de vorm van een kookschrift met uiteenlopende korte artikelen, interviews met betrokkenen en uitgebreide informatie over de gepresenteerde objecten. Er staan tal van recepten in, voor gerechten zoals een achttiende-eeuwse appeltaart uit Rotterdam, levende sagolarven van de Asmat en ruimte voor het toevoegen van eigen recepten.
Lees elke dag het laatste nieuws
Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.
"*" geeft vereiste velden aan