Bijzondere tradities in het Portugese Alentejo

De kerstdagen staan voor de deur, de kerstboom in de kamer en de kaarsjes op tafel. Overal ter wereld maakt men zich op voor hét feest van samenzijn. Zo ook in de Alentejo. Toch wordt het kerstfeest in deze Portugese regio op een iets andere manier gevierd dan bij ons. Vier Alentejaanse kersttradities op een rij.

kerst-eten-alentejo-portugal

Kerstlichtjes vs. kerstboom

In aanloop naar de kerstdagen worden de karakteristieke witte stadjes in de Alentejo extra uitgelicht door feestelijke verlichting. Kerstbomen vind je in plaatsen als Évora, Estremoz, Monsaraz en Marvão niet of nauwelijks, maar lampjes des te meer. Net als in de rest van Portugal kun je in de Alentejo genieten van prachtig verlichte straten, uitgelichte gevels en de vele kerststallen die overal te vinden zijn (oftewel: de Presépio).

 

 

Kerstavond vs. kerstdag

De belangrijkste happening rond kerstmis is kerstavond. Op 24 december komen families samen om te eten en te genieten van de traditionele Consoada maaltijd, ook wel Ceia de Natal genoemd. In de Alentejo komt Bacalhau da Consoada (stokvis met gekookte aardappels, kool, olijfolie en knoflook) op tafel en bereidt jong en oud zich voor op de mis die rond middernacht op het programma staat. Deze kerkmis, Missa de Galo, staat geheel in het teken van de geboorte van Jesus Christus. Na afloop krijgt het kindeke overal in de regio zijn plekje in de kerststal.

 

 

Kerstvuur vs. kerstkaart

Een belangrijke kersttraditie in de Alentejo is Madeiro. Grote stukken hout worden door de straten naar de dorpscentra gedragen en daar op 24 december ter ere van Jesus Christus in brand gestoken. Met deze traditie wordt niet alleen het kerstfeest ingeluid, het is ook hét moment om familie en vrienden te treffen, samen te komen en elkaar een vrolijk kerstfeest te wensen.

portugal-kerst-traditie

Kerstcake vs. kerstkransjes

Bij de bakkers in de Alentejo is de Bolo Rei daags voor kerst niet aan te slepen. Deze traditionele kerstcake met rozijnen, vruchtjes en noten is een niet te missen onderdeel van elk kerstdiner. Geen schuim- of chocolade kerstkransjes in een kerstboom maar een grote feestelijke krans waar de hele familie van kan genieten. Wie de in de cake verstopte boon vindt, koopt de cake voor de volgende kerstviering samen.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.