Ontdek hoe ‘sharing’ accommodatie-aanbieders de accommodatie sector beïnvloeden

De sharing economie is in de afgelopen jaren gegroeid met de opkomst van bedrijven als Airbnb die de recreatieve accommodatie sector hebben verstoord. Toch blijven ze nichespelers, blijkt uit cijfers van de World Travel Monitor®. Hoe kan zo’n groot bedrijf, dat eigenlijk relatief klein is, zo veel impact hebben op wereldsteden?

worldhotel-wings-rotterdam-itb

Relatief gering aandeel

De zogenaamde ‘sharing’ accommodatie-aanbieders hebben de potentie om snel te groeien, maar ze hebben nog steeds een relatief gering aandeel in de totale hospitality markt in Europa. Hun belangrijkste effect is het genereren van grote aantallen bezoekers in steden, maar ook een vermindering van woonruimte, volgens deskundigen. Dat waren enkele van de resultaten van de 24e World Travel Monitor® Forum. De ‘sharing’ accomodatie markt heeft slechts 3 procent marktaandeel.

 

 

In 2015 boekte de Europeanen zogenaamde ‘sharing’ accommodatie voor 14 miljoen uitgaande reizen, dat slechts 3 procent van al hun internationale reizen was. Bijna 2/3 van deze boekingen waren voor appartementen, flats en vakantiehuizen, terwijl slechts 15 procent was voor prive-kamers of B&B verblijven.

Is Airbnb ‘sharing’ of commercieel?

Het meest bekende ‘accommodatie sharing’ platform Airbnb heeft ongeveer 3 miljoen listings wereldwijd en is van plan uit te breiden naar nieuwe zakelijke gebieden zoals bestemmingsactiviteiten. Het Amerikaanse bedrijf heeft ook te maken met veel kritiek dat de grote aantallen bezoekers die zij brengen de stadscentra en wijken verstoren en daarbij de appartementen uit de commerciële huursector verdrijven door het omhoog drijven van de huurprijzen.

“Deze ogenschijnlijk lage cijfers lijken misschien verrassend, gezien hoe vaak ‘sharing’ bedrijven in het nieuws komen met hun dynamische groei, maar ze laten daarnaast ook de grote impact bij een potentiële groei zien”.

In diverse steden, waaronder Berlijn zijn nieuwe regels opgelegd voor de commerciële verhuur van privé appartementen om om onroerend goed-eigenaren te proberen te laten stoppen met verhuur aan toeristen in plaats van aan buurtbewoners en studenten. In reactie op deze nieuwe regels, heeft Airbnb geregeld dat er vanaf het begin van december verschillende regels zijn aan het verhuren van je accommodatie in zowel Amsterdam als London.

Jeroen Oskam, onderzoekscentrum directeur bij de Hotelschool in Den Haag, legde aan de bezoekers van het Pisa forum uit dat Airbnb in de 1e plaats een commercieel bedrijf is, en nu 10 procent aandeel heeft in alle internationale aankomsten in Amsterdam en bijna 8 procent in Londen. Volgens zijn diepgaande analyse van de boekingen bij Airbnb in 4 Europese steden (Amsterdam, Londen, Berlijn en Madrid), zijn meer dan 82 procent van de bij Airbnb genoteerde accommodaties verhuurd als geheel pand, en minder dan 18 procent als een eigen kamer of als kamer die je moet delen. Daarnaast is meer dan 80 procent van de accommodatie beschikbaar voor huur voor meer dan 31 dagen per jaar, en een groot deel van de genoemde woningen ligt in het stadscentra, zei hij. In Londen, wordt ongeveer de helft van alle Airbnb listings aangeboden door de gastheren met meerdere accommodaties. Oskam concludeert:

“Airbnb combineert een substantieel deel van de commerciële activiteiten met een minderheid van de authentieke ‘sharers’. Dit betekent dat bewoners worden verdrongen door toeristen. Dus het is ‘unsharing’.”

Op de jaarlijkse World Travel Monitor® Forum in Pisa, geïnitieerd op uitnodiging van adviesbureau IPK International en gesponsord door ITB Berlijn, komen ongeveer 50 toerisme experts en academici uit de hele wereld samen om de meest recente cijfers en huidige trends in het internationale toerisme te presenteren.

 

 

Naast speciale evaluaties van IPK International World Travel Monitor®, zal ITB Berlin verdere belangrijke gegevens van de World Travel Monitor® publiceren als onderdeel van de ‘ITB World Travel Trends Report 2016/17’. Het ITB World Travel Trends Report is gebaseerd op de meest recente resultaten en presentaties van het World Travel Monitor® Forum. De jaarlijkse resultaten van de World Travel Monitor®, de grootste wereldwijde studie over het wereldwijde reisgedrag, zullen door IPK International worden gepresenteerd op de ITB Future Day op de ITB Berlin Conventie.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.