Met de Airbnb heffing wint Amsterdam de Toeristenbelasting Award 2016

De gemeente Amsterdam heeft de Toeristenbelasting Award 2016 gewonnen voor beste inzet van de heffingsgrondslag voor toeristenbelasting. De metropool wist als eerste afspraken te maken met Airbnb om ook in de deeleconomie toeristenbelasting te heffen. Amsterdam won het van de andere 2 genomineerden Beekse Bergen en de gemeente Etten-Leur.

in-en-uitstroom-amsterdam-wint-award

Level playingfield

Jurylid Hans Schiphorst: “Het is goed om te zien dat Amsterdam een level playingfield heeft gecreëerd met het bedrijfsleven. Slim is het om de heffing niet bij de individuele verhuurders op te halen maar deze bij het platform te innen en daarmee de administratieve lasten voor zowel verhuurders als gemeente tot een minimum te beperken.” In 2014 verplichtte Airbnb zich toeristenbelasting af te dragen en dat leverde Amsterdam vorig jaar 5,5 miljoen euro op.

 

 

Ook de andere 2 finalisten verdienen volgens jurylid Ton Vermeulen een vermelding: “Etten-Leur verving de plannen voor de instelling van enkel toeristenbelasting door plannen voor een toeristisch fonds en Beekse Bergen wist met de gemeente Hilvarenbeek afspraken te maken over een stabiele en voorspelbare lastenheffing.”

 

 

Waarom de Toeristenbelasting Award?

Initiatiefnemer Pleisureworld stelde onder leiding van Hans van Leeuwen enkele jaren geleden de Toeristenbelasting Award in als een beloning voor gemeenten die de heffing op een positieve en constructieve manier weten in te zetten. Van Leeuwen:

“Gelukkig zien we dat gemeenten en ondernemers steeds vaker samen weten op te trekken om zo tot een echt investeringsinstrument voor toeristisch voorzieningen te komen.”

De winnaar van dit jaar werd bekend gemaakt tijdens de vakbeurs Welcome in Gorinchem en de verkiezing vond voor de 5e keer plaats. Eerdere winnaars zijn de gemeente Borsele – Breda – Uden en Veere. De jury van de Toeristenbelasting Award 2016 bestond uit Ton Vermeulen (Hoofdredacteur NRIT Media), Hans Schiphorst (Gemeente Steenwijkerland & BIZ Expert), Rene Molenaar (Wethouder van de Gemeente Veere & oud-winnaar Pleisureworld Toeristenbelasting Award 2015) en Hans van Leeuwen (trendwatcher Pleisureworld).

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.