Ontdek de wereld van de Verenigde Oost-Indische Compagnie

Vanaf 24 februari 2017 is in het Nationaal Archief in Den Haag de tentoonstelling De wereld van de VOC te zien. Aanleiding voor deze tentoonstelling is de digitalisering van het archief van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC).

voc-getekend-bootjes-strand-palmbomen

Het archief ligt verspreid over verschillende landen. Het Nationaal Archief bewaart daar een groot deel van. Dit archief bevat een schat aan informatie en vormt al jarenlang een unieke bron voor onderzoekers. Voor het eerst brengt het Nationaal Archief dit bijzondere materiaal samen in een tentoonstelling. De bezoeker wordt op ontdekkingsreis meegenomen langs unieke kaarten, scheepsjournalen, brieven en tekeningen uit 200 jaar geschiedenis.

 

 

Werelderfgoed

Het Nationaal Archief bewaart 1,2 km VOC-archief. Maar ook in Jakarta, Kaapstad, Colombo en Chennai is VOC-archief terug te vinden. Die ruim 25 miljoen pagina’s aan informatie vormen voor tientallen landen in Azië en zuidelijk Afrika een belangrijke bron voor hun geschiedenis van de 17e en 18e eeuw. Dit is de reden waarom UNESCO in 2003 het complete VOC-archief heeft opgenomen in het Memory of the World Register.

 

 

De eerste multinational ooit

De VOC is een begrip in Nederland en daar buiten, maar roept naast trots ook negatieve emoties op als het gaat om de erkenning van slavernij en onderdrukking. Tegenover het succesverhaal van wat de eerste multinational in de wereldgeschiedenis wordt genoemd, staan verhalen over roof, geweld, gruwelijkheden en onderdrukking.

Persoonlijke verhalen

In de tentoonstelling wordt aan de hand van persoonlijke verhalen de VOC-tijd tot leven gebracht. Schrijvers Nelleke Noordervliet, Ramsey Nasr en Joris Luyendijk zijn hiervoor in de huid gekropen van onder andere een gouverneur-generaal, een grootaandeelhouder een dominee en een matroos. Zij laten zo zien dat de geschiedenis doorwerkt in het heden en soms nog verrassend actueel is. Zo werd in de VOC-tijd de nieuwe markt voor aandelen gemanipuleerd, tegenwoordig zijn er nog steeds debatten over de macht van de financiële sector.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.