Nieuwe tentoonstelling van Rinus Van de Velde

Het Gemeentemuseum Den Haag presenteert vanaf 3 december een tentoonstelling van Rinus Van de Velde (Leuven, 1983), een van de boegbeelden van de Belgische hedendaagse kunst. Speciaal voor de Projectenzaal maakt de Antwerpse kunstenaar een volledig nieuwe installatie uit tekeningen en sculpturen tegen een schilderkunstige achtergrond, waarin hij refereert aan de grote schilders van de twintigste eeuw. De rijke collectie schilderkunst van het Gemeentemuseum vormt hiervoor een belangrijke inspiratiebron.

rinus-van-velde

De spanning tussen fictie en werkelijkheid is het grote thema in het werk van Van de Velde. Op basis van gevonden foto’s of foto’s van door hem geënsceneerde taferelen, verbeeldt hij een werkelijkheid, waarin hij zelf de hoofdrol speelt. Van een beroemd schilder tot schaakgrootmeester, steeds voert hij een ander alter ego van zichzelf op en licht dit toe aan de hand van Engelstalige teksten die hij in blokletters onder zijn tekeningen noteert.

 

 

Virtuoos getekend

Met houtskool zet Van de Velde zijn tekeningen razendsnel op papier. Zwart, wit en grijstinten wisselt hij subtiel met elkaar af, wat de tekeningen een schilderachtige kwaliteit geeft. De groot-formaat werken staan op zichzelf, maar zijn ook te lezen als een virtuoos getekend storyboard: wie ze van links naar rechts bekijkt, ziet een reeks shots van filmische scènes die een fabelachtig verhaal vertellen.

 

 

In de serie die Rinus Van de Velde speciaal voor het Gemeentemuseum in Den Haag maakt, tekent hij het avontuurlijke verhaal van een kunstenaarskolonie rond het fictieve personage van de beeldhouwer Isaac Weiss, een alter ego van Van de Velde zelf. De bijrollen zijn weggelegd voor grote abstracte kunstenaars, onder wie Emil Nolde en Gunther Förg. Als knipoog naar het oeuvre van deze grootmeesters – wiens werk uitgebreid is vertegenwoordigd in de collectie van het Gemeentemuseum – maakt Van de Velde fel gekleurde kartonnen reproducties die achter de tekeningen komen te hangen. In de hoedanigheid van Weiss maakt Van de Velde, zelf opgeleid als beeldhouwer, tevens een bijbehorende serie beelden die vrij in de ruimte komt te staan.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.