Alentejo biedt een actief vakantieprogramma voor families

De Portugese Alentejo is de regio van de witte stadjes, ruige kust, kastelen en ongerepte natuur. Ook staat het bekend om de wijn-, kurk-, marmer- en olijfolieproductie. Met name in het najaar trekken die ingrediënten veel 50+’ers naar de regio, maar ook voor families is er dan van alles te beleven. Samen olijven plukken, op kastelentocht of naar de sterren kijken zijn niet te missen hoogtepunten in het Alentejaanse najaar.

De oudste olijfboom geeft vaak de lekkerste olie.

De oudste olijfboom geeft vaak de lekkerste olie.

Samen plukken en persen

Na de druivenoogst in september en oktober nemen de olijfplukkers het in november en december van de wijnboeren over. Niet alleen de lokale inwoners maar ook toeristen helpen een handje mee in de boomgaarden. Verschillende olijfboeren in de regio organiseren familie-olijfplukvakanties, een leerzame beleving voor alle leeftijden.

 

 

Het weer in deze tijd van het jaar is regelmatig aangenaam waardoor een actieve en leerzame plukdag afgewisseld kan worden met een Portugese buitenlunch. Na het plukken volgt het wassen, vermalen en persen. Van dichtbij zien bezoekers hun zelf geplukte olijven veranderen in de goudgroene olie die van de Alentejo de grootste olijfolieproducent van het land maakt. Een bezoek aan het olijfmuseum in Marvão maakt de olijvenbeleving in de Alentejo compleet.

 

 

Op kastelentocht

Kastelen, forten, uitkijktorens en paleizen spreken tot de verbeelding. Koningen, moedige ridders en edele jonkvrouwen: kinderen worden wild enthousiast van de verhalen over gebeurtenissen die zich er afgespeeld hebben. Tijdens een kastelentocht door de Alentejo kom je vele bijzondere exemplaren tegen. Zo beschikt het kasteel in Arronches over een Speelmuseum ‘Museo de (a) Brincar’ met een immense collectie aan speelgoed, poppen en spelletjes. Een andere highlight in de regio is het hertogelijk paleis van Vila Viçosa (1297), een van de meest beroemde en imposante paleizen van de Alentejo. Net als de lokale kerken, fonteinen, straten, raamkozijnen en zelfs putdeksels bestaat ook dit paleis van boven tot onder uit marmer.

olijfolie

Natuurlijk Alentejo

‘Een najaarsdepressie is hier in de Alentejo gewoonweg niet mogelijk: overal zie je bloemen, een weelde aan kleuren en een felle najaarszon waardoor buiten zijn een feestje is’, aldus Lucia van der Feltz, Nederlandse local en gids in de Alentejo. Ook op ‘natuurgebied’ heeft de regio veel te bieden voor families. Denk aan het Estuario de Sado waar je speelse tuimelaars van dichtbij kunt bekijken en in de winter de grootste concentratie kustvogels kunt spotten. Ga naar de Insectzoo in Villa Ruiva, Cuba voor een kijkje in de wereld van de mier, bij en wesp, of naar het Ecotoeristisch Centrum van Ribeira Grande in Fronteira waar je bij de astronomisch observatiecentrum ademloos naar de sterren kunt kijken.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.