Top 5 zomerse outdoor activiteiten in de Alentejo

De Alentejo gelegen in het zuiden van Portugal – tussen de Algarve en de Taag – staat bekend om haar weidse landschappen, wijn- en kurkproductie, karakteristieke stadjes en forten. Het is een plek voor rustzoekers en levensgenieters, maar ook voor outdoor liefhebbers.
alentejo-rots-zee

Doordat de regio over een kustlijn, het grootste aangelegde meer van Europa en kilometers fiets- en wandelroutes beschikt is het een paradijs voor actieve vakantiegangers. Een top 5 zomerse outdoor activiteiten in de Alentejo:

1. Wandelparadijs Rota Vicentina

De 310 kilometer lange Rota Vicentina bestaat uit twee delen: de ‘Caminho Histórico’ in het binnenland (‘Historical Way’ voor wandelaars en mountainbikers) en de ‘Trilho dos Pescadores’ langs de kust (‘Fisherman’s Trail’, voor wandelaars). Een flink stuk van de route loopt door de Alentejo, door duinen, langs steile kliffen, bontgekleurde vetplanten en verlaten stranden. Overnachten kan bij de verschillende ‘casas brancas’, sfeervolle, landelijke huizen op loopafstand, beheerd door de initiatiefnemers van de route. Tegen betaling wordt zelfs bagagetransport, lunch en diner geregeld en worden wandelaars in de watten gelegd.

 

 

 

 

2. Verborgen surfspots

Na een tocht langs wijngaarden, bloemenvelden, kurkbomen en eindeloze vergezichten wacht een natuurpark vol onontdekte surfspots en verborgen baaien. De Alentejo is als surfbestemming een stuk onbekender dan de Algarve maar zeker niet minder geliefd. De beste golven vind je onder andere in Praia de São Torpes, Praia dos Aivados, Praia do Malhão, Praia do Porto das Barcas en Zambujeira do Mar. Surfscholen maken de regio voor de beginnende golvenjager een toegankelijke surf hotspot, al gaat ook het hart van de professionele surfers in de Alentejo sneller kloppen.

 

 

3. Actief op het Alqueva meer

Het Alqueva meer is het grootste kunstmatige meer van Europa (250 km2), aangelegd in de Guadiana rivier. Het is dé plek om te zeilen, waterskiën, kajakken, suppen óf te wandelen. De vele inhammen, slingers en kreken maken het een sprookjesachtig geheel. Leuk om te weten is dat vakantiegangers er kunnen overnachten op woonboten. Ook worden er eens per jaar 600 flessen wijn van wijnhuis Ervideira uit het meer opgevist, die 8 maanden op de bodem van het meer hebben gerijpt. Een echte happening. Tip: vanaf het kasteel van vestingstadje Monsaraz is het uitzicht over het meer adembenemend.

4. Mountainbiken en meer

Ook fietsliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de Alentejo. Van actieve mountainbikers tot recreatieve pedaalridders. Op de eigen of gehuurde fiets leiden verschillende tochten door het natuurpark Serra de São Mamede: langs glooiende heuvels, olijfbomen, pittoreske witte stadjes, forten, kastelen en klepperende ooievaars die overal op de route te spotten zijn. Voor de ‘thrill seekers’ en downhill bikers zijn de Rota Vicentina langs de ruige kust of het beboste gebied van de Alentejo aanraders.

5. Hike & Swim

Snelstromend water, watervallen en ongerepte hike routes dwars door de natuur? Actieve vakantiegangers die houden van wandelen en water kunnen zich uitleven tijdens een ‘Hike & Swim’ in de Seda rivier. Uitgerust met wetsuit, zwemvest en helm kan het zwem-stroom-wandel-natuur avontuur beginnen. Een goede manier om de actieve kant en verborgen plekken van de Alentejo te ontdekken. Voor andere wateractiviteiten in de Seda rivier zie de website van Azenhas da Seda.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.