Nu naar Nepal biedt win-winsituatie

De verwoestende aardbeving ligt nog vers in het geheugen, een aardbeving die er voor heeft gezorgd dat het toerisme in Nepal een flinke knauw heeft gekregen. “Daarom staan we komend jaar groter dan ooit op de Vakantiebeurs, want juist nu is het tijd om naar Nepal te gaan.” Aan het woord is Shashi Paudyal, honorair pr-vertegenwoordiger van Nepal Toerisme in Nederland.

jaarbeurs-nepal

Bijdrage aan wederopbouw

Hij begrijp dat veel mensen denken dat Nepal nog in puin ligt en daarom nog niet komen. “Onterecht’’, meldt hij stellig. “Alle belangrijke bezienswaardigheden zoals de tempels en koningssteden zijn weer open voor publiek, net als de hotels. Wel is het zo, dat de littekens nog zichtbaar zijn. Nog niet alles is in oude glorie hersteld, her en der staat nog wat in de steigers. Aan de andere kant: dat houdt de herinnering levend en als toerist besef je dan wellicht dat jouw bezoek een wezenlijke bijdrage levert aan die wederopbouw van Nepal. En niet alleen aan de letterlijke wederopbouw, ook aan de economische. Veel mensen in Nepal werken namelijk in de reisindustrie en zonder toeristen verdienen zij geen geld. Door juist nu naar Nepal te gaan, draag je echt een steentje bij en dat zullen we op de Vakantiebeurs zeker aan Nederlandse reizigers duidelijk maken.’’

 

“Ik zie het als een belangrijke taak om een goed beeld van vakantieland Nepal te creëren. Dat beeld is bij de meeste mensen weliswaar mooi, maar ook eenzijdig. Alsof Nepal alleen maar dat land is van de Himalaya en Mount Everest en van de beroemde tempels en Koningssteden in en bij hoofdstad Kathmandu. Het is ook het land van Namasté en Boedhisme waar je helemaal tot rust komt in bijvoorbeeld Lumbini, de geboorteplaats van Boedha zelf. Allemaal hoogtepunten van Nepal, net als de gastvrije inwoners, afkomstig uit meer dan 120 verschillende bevolkingsgroepen met hun eigen taal, cultuur en tradities. Dat alles zorgt voor een kleurrijke en bruisende samenleving die je als bezoeker echt met de locals beleeft”, sluit Paudyal af.

 

 

Nationale parken

Minstens zo bijzonder, maar minder bekend als troefkaart van Nepal zijn de nationale parken waar je jungle safari’s kunt beleven. Net als in Afrika kun je in Nepal oog in oog komen te staan met bijvoorbeeld neushoorns en olifanten. En dan is het meest bijzonder dier nog niet eens genoemd. Pauyal: “In zowel het populaire Chitwan National Park als in het veel rustigere, maar minstens zo mooie Bardiya National Park kun je de tijger in levende lijve tegenkomen. En dan vergeet ik bijna nog het gebied rond Pokhara, uitvalsbasis voor trektochten in het Annapurna gebergte, waar je kunt vissen, zwemmen, kanoën, roeien, fietsen, wandelen en paragliden.”

“Niet alleen omdat de belangrijkste bezienswaardigheden allemaal weer open zijn, maar vooral ook omdat Nepal steun kan gebruiken. Met andere woorden: mensen die nu naar Nepal gaan, helpen ons echt met de wederopbouw van het land.”

De geboren Nepalees blijkt als honorair toeristisch vertegenwoordiger de perfecte ‘verkoper’ van zijn land. Hij geeft lezingen over Nepal, heeft er boeken over geschreven en heeft op elke vraag het antwoord. Zoals op de vraag of Nepal duur is. “Absoluut niet. Het leven is er gemiddeld drie keer zo goedkoop als in Nederland, dus je kunt er voordelig eten en drinken in vergelijking met andere populaire toeristische bestemmingen. Daarbij komt dat een vlucht ook niet duur hoeft te zijn. Als je het hoogseizoen mijdt, kun je soms al vanaf zo’n 500 euro een retourvlucht naar Nepal vinden. Ben je eenmaal ter plaatse en zoek je een hotel, dan kun je bovendien goed onderhandelen over de kamerprijs omdat er momenteel weinig toeristen zijn. Voor mensen die juist nu naar Nepal gaan, zijn er alleen maar voordelen, terwijl het land er bij gebaat is. Nu een reis naar Nepal maken biedt dus een win-win situatie voor iedereen.’’

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.