Bergdorpje Vijlen bijt spits af Dutch Mountain Film Festival

Het enige Bergdorpje van Nederland, het Zuid-Limburgse Vijlen, bijt het spits af van de zesde editie van het Dutch Mountain Film Festival, dat van 6 t/m 13 maart wordt gehouden in Heerlen, Kerkrade en Vijlen. In de zaal van hotel restaurant Cuba Libre worden zondag 6 maart vanaf 11 uur twee bijzondere bergfilms gedraaid. De toegang is gratis.

dmff

Het Dutch Mountain Film Festival heeft twee films uitgekozen met het speciale thema “Voetballen in Bergdorpen”. Een toepasselijk thema, omdat het eerste team van RKVV Vijlen in 2012 meedeed aan het EK Voetbal voor Bergdorpjes in het Oostenrijkse Kleinarl. Het Nederlandse Bergdorpje was ook dit jaar lange tijd in de race om mee te doen aan het komende EK, dat in het Franse bergdorp Morzine wordt gehouden. Alleen het Nederlands voetbalelftal wist zich niet te kwalificeren voor het EK voetbal voor landenteams. Deelname van Vijlen aan het EK Voetbal voor Bergdorpjes was gekoppeld aan de kwalificatie van het nationale elftal.

bergdorpje-vijlen

Zondag 6 maart worden in de zaal van hotel restaurant Cuba Libre de prijswinnende film Sunakali over een meisjesvoetbalteam uit Nepal gedraaid en The Other Final over een wedstrijd tussen de bergstaat Bhutan en het Caribische vulkaaneiland Montserrat, twee landen die op de laatste plaatsen van de wereldranglijst staan.

 

ZIE OOK: Limburgs kerkdorp Vijlen viert 1000-jarig bestaan

 

Sunakali

Sunakali is een prijswinnende documentaire over een meisjesvoetbalteam in een van de minst ontwikkelde gebieden van Nepal. Tegen de achtergrond van het prachtige, ruige berglandschap volgt de film Sunakali en haar voetbalteam tijdens hun voorbereiding op het landelijke kampioenschap. Na stiekeme potjes voetbal op een besneeuwde weide mag het meisjesteam hun school officieel vertegenwoordigen. Door het voetbal weten de meisjes de bestaande beeldvorming over vrouwen in Nepal razendsnel te veranderen.
Het is de debuutfilm van politiek journalist Bhojrat Bhat. Met deze film wil hij aandacht vragen voor educatie en vrouwenrechten. Sindsdien werkt hij met diverse internationale partners aan nieuwe producties over opstand, veiligheid en conflicthantering. Zo maakte hij voor de Franse televisie een documentaire over de werkomstandigheden in aanloop naar het WK voetbal in Qatar in 2022, ‘The convicts of the world cup’.

 

 

The Other Final

Op dezelfde dag dat miljoenen mensen de finale van het WK voetbal in 2002 bekijken, ontmoeten de twee laagst geklasseerde voetbalteams van de wereldranglijst elkaar voor ‘de andere finale’. Bhutan en Montserrat wisten niets van elkaar totdat zij werden uitgenodigd voor deze wedstrijd. Onder leiding van de Nederlandse trainer Arie Schans en voor het oog van 25.000 toeschouwers wint Bhutan met 4-0 van Montserrat.
De film volgt beide teams in aanloop naar de gratis toegankelijke wedstrijd in het Changlimithang stadion in Thimphu (Bhutan) en schetst zo een beeld van het dagelijkse leven in beide landen. Het afgelegen boeddhistische koninkrijk Bhutan en het kleine Caribische vulkaaneiland Montserrat konden niet meer van elkaar verschillen. Het voetbal brengt beide landen en culturen bij elkaar. Mensen uit alle lagen van de bevolking vertellen in hun eigen woorden over de sportieve ontmoeting. Samen schetsen zij een beeld van hun cultuur en hun houding tegenover sport. De film laat zien dat voetbal mensen en culturen dichter bij elkaar kan brengen. Soms is er bij zijn al de grootste prestatie.
De Nederlandse film- en reclameregisseur Johan Kramer verliet in 2005 de reclamewereld en ging zelfstandig films maken, met veelal een maatschappelijk thema. ‘The Other Final’ is zijn eerste featurefilm.

 

 

Comments are closed.