De Fallas van Valencia uitgeroepen tot werelderfgoed

Op woensdag 30 november werden de Fallas van Valencia officieel toegevoegd aan de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van Unesco. Dit bevestigde het Intergouvernementele Comité voor het behoud van Immaterieel Cultureel Erfgoed van Unesco vanuit Ethiopië.

fallas-valencia

Unieke erkenning

De Fallas van Valencia zijn voortaan Immaterieel Cultureel Erfgoed, zoals pas bevestigd door de Unesco! De titel is een unieke erkenning van het grootse feest van Valencia. Tegelijk is het een belangrijke impuls voor het toerisme in de stad en voor alle betrokkenen sectoren.

 

 

​De Unesco erkent dat de Fallas een unieke traditie zijn, een festival dat duizenden Valencianen nauw aan het hart ligt en een bron is van collectieve creativiteit die de Valenciaanse traditie laat doorleven. De esthetische waarde van het feest en de eeuwenoude rituelen die overgaan van generatie op generatie, hebben ervoor gezorgd dat de Fallas werelderfgoed worden, net als 2 andere vaste waarden van Valencia die reeds werden erkend door Unesco, namelijk de Zijdebeurs (in 1996) en het Watertribunaal (in 2009).

 

 

Museum

Ieder jaar in maart veranderen de Fallas de stad Valencia voor een paar dagen in een museum met vergankelijke kunst, om de komst van de lente te vieren. Gedurende enkele dagen bundelen satire, ironie en humor de krachten om het volk aan het lachen te brengen.

valencia-fallas-unesco

Poppen nemen straten en pleinen in om hilarische verhalen te vertellen over toestanden uit de economie, de samenleving of de wereldpolitiek. Ze hebben buitenmaatse afmetingen, dragen belachelijke kleren of verkeren in een onwaarschijnlijke situatie. Het zijn als cartoons, maar dan onder de vorm van ‘fallas’, kleurrijke figuren van meer dan 20 meter hoog en 60 meter doorsnede.

Moet je beleefd hebben

De Fallas van Valencia zijn een van die ervaringen die je moet hebben beleefd om ze te kunnen vertellen. In die vijf dagen staan meer dan 400 fallas opgesteld, worden 19 officiële ‘mascletaes’ (vuurwerk) afgeschoten en nog zovele andere door de fallas verenigingen. Je ziet meer dan 100.000 falleros defileren om bloemen te brengen naar de Maagd van de Hulpelozen, je hoort muziek van meer dan 400 bands op meer dan 200 straatfeesten, tonnen buskruit gaan op in vuurwerk en meer dan 400 fallas monumenten worden tot as verschoten, nadat iedereen goed heeft gelachen met hun kritiek op het sociale, politieke en economische landschap.

fallas-valencia-unesco-mensen

2 eeuwen lang

Het feest vindt al 2 eeuwen lang ieder jaar plaats. De komst van de lente betekende voor de timmerlieden het einde van het werk tijdens donkere dagen. In de straten van de stadsgilden, aan de vooravond van de lente en het feest van de patroonheilige Sint-Jozef, nam men afscheid van het nachtwerk en verbrandde men voor de deur van de werkplaats de rustieke parot (een soort mast waar de lantaarn aanhing om de donkere straten te verlichten). Om het vuur te voeden gebruikten ze hun oude schaafsels en andere houtresten samen met oude spullen, aangeleverd door de buurt. Later werd de parot verder uitgedost met oude vodden en een hoed waarmee de mast een menselijk gedaante kreeg.

fallas-valencia-unesco-werelderfgoed

Evenementen gepland

De Junta Central Fallera, of de raad van bestuur die de Fallas in Valencia organiseert, heeft alvast diverse evenementen in petto om de erkenning door Unesco te vieren. ​
Op 30 november zelf, de dag van de erkenning, is een ‘plantà al tombe’ gepland. Een falla van kunstenaar Juanjo García wordt opgesteld om 19:30 uur bij de Torres de Serranos, de plaats waar normaal gezien de Crida plaatsvindt die de Fallas officieel opent. De opstelling van de falla gebeurt door duwen en trekken met touwen, op traditionele wijze zonder kraan. Op zondag 4 december om 17:00 zal er een officiële receptie zijn in het Palau de la Generalitat, en om 18:30 bij een muziekspektakel met vuurwerk zal de lont worden gestoken aan de Falla bij de Serrano Torens.

Half november 2016 bracht de Fallera Mayor nog een bezoek aan Brussel voor de promotie van de Unesco kandidatuur van de Fallas bij de Europese en Brusselse autoriteiten, samen met de verantwoordelijke van feestelijkheden van de stad Valencia.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.