10 tips voor een winterse trip in Valencia

Valencia, hoofdstad van de gelijknamige provincie en bakermat van de paella, is een knusse maar toch internationale stad die absoluut in het rijtje naast Barcelona en Madrid past. Het geheim van de stad is een mix van moderne imposante architectonische juweeltjes en historische sfeerbepalende gebouwen. Daarnaast zijn de Valencianen gezegend met een fantastische keuken.

mercat-colon-valencia

1. Geniet van de aangename temperaturen van de mediterrane stad in de winter

Valencia ligt aan de Middellandse Zee en het weer is ’s winters precies zoals in het zuiden van Spanje. De kans op winters weer is zo goed als nihil. De gemiddelde maximumtemperatuur in de winter bedraagt 17°C en de gemiddelde minimumtemperatuur is 7°C. Gemiddeld geniet je dan 6 uren zon per dag. Ideaal voor een winterse stedentrip met een flinke dosis cultuur en culinair genot!

 

 

2. Kijken, proeven en ruiken op de overdekte markten

​De mooiste markt van Valencia is toch wel de Mercado Central in het hartje van Valencia. Het is de grootste markt van Valencia en een van de grootste van Europa. Deze overdekte markt in modernistische stijl heeft een oppervlakte van 8.160 vierkante meter. Je ziet, proeft en ruikt er heerlijke lokale verse producten en specialiteiten! Je kan er casual lunchen in de Central Bar, een gastrobar van lokale sterrenchef Ricard Camarena. Een andere fantastisch mooie markt van Valencia is de Mercado Colon, bij de klassevolle winkelstraat Calle Colon. Hier kan je een hapje eten bij Mi Cub of uitgebreider bij (alweer) Ricard Camarena’s comfort food restaurant Habitual.

 

 

3. ​Geniet van een mediterrane kerst in Valencia

​Valencia is een prachtige plek om kerst te vieren met vrolijk versierde straten, enorme kerststallen, gezellige markten met geschenken en heerlijk eten, schaatsbanen in het centrum en feestelijke evenementen. Typerend voor de kerstperiode in Valencia zijn de kerststallen, of ‘Bélens’, die je op hun route door de stad leiden. Natuurlijk mag een bezoek aan een kerstmarkt niet ontbreken in de decembermaand. Valencia heeft tal van gezellige kerstmarktjes, zoals op het Plaza de la Reina waar je tal van leuke ambachtelijke kerstartikelen en souvenirs kunt kopen. In de straten rondom de Mercado Central is een gezellige kerstmarkt met allerlei etenswaren, zoals geroosterde kastanjes, gingerbread en marsepein. Daarbij is de Mercado Colon een favoriet onder locals. Ook aan de Stad van Kunsten en Wetenschappen is er tot 8 januari een compleet programma met activiteiten om te genieten met familie en vrienden: een schaatsbaan, een markt met meer dan 30 ambachtelijke kraampjes waar je kerstgeschenken kan kopen, NGO’s kan steunen, snacks kan eten aan foodtrucks, deelnemen aan workshops. Pronkstuk is een monumentale kerststal met meer dan 300 stukken.

4. Breng een bezoek aan La Lonja, Unesco Werelderfgoed

​‘La Lonja de la Seda’ (Zijdebeurs), Unesco Werelderfgoed, is een must visit van Valencia. Dit gotische gebouw centraliseerde eeuwen geleden de zijdehandel, die economisch enorm belangrijk was voor de stad Valencia. Het gebouw is prachtig zowel aan de buitenzijde als vanbinnen, met sublieme details en taferelen. Voor de liefhebbers bestaat er ook een route door de stad van de Zijde, met bezoek aan La Lonja, aan de Kunstacademie van de Zijde en Valenciaanse klederdrachtwinkels.

5. Culinair genieten van de fusion keuken van Valencia

​Valencia is niet alleen een aangename mediterrane stad aan zee met cultuur en animo, ook op vlak van gastronomie behoort ze tot de Spaanse top. De hele geschiedenis stond de stad al op het kruispunt van diverse culturen. De ware gastronomie van Valencia is een creatieve ‘fusion’ keuken die traditionele recepten verrassend combineert met innovatieve technieken. Een nieuwe generatie chefs zwaait vandaag de scepter in Valencia! Deze chefs zijn fier op de lokale producten en eetcultuur. Tegelijk laten ze zich inspireren door nieuwe technieken, wat resulteert in een fusion keuken die Valencia vandaag internationaal op de gastronomische kaart plaatst en foodies uit de hele wereld aantrekt naar de stad.

la-sucursal-steak-tartar-valencia

6. Wist je dat Valencia een fantastisch opera- en concertenprogramma heeft?

​Een leuke variatie in een winterse citytrip is het bijwonen van een opera, concert of ballet. Het Palau de les Arts Reina Sofía is een van de architecturale parels van de Stad van Kunsten en Wetenschappen in Valencia en biedt een uitgelezen aanbod aan opera’s, concerten en ballet. Op 1 km ligt het Palau de la Música, langs de Turia tuinen. Dit is een glazen muziekpaleis dat bestaat uit verschillende zalen die er stuk voor stuk prachtig uitzien. De Iturbi Hall is de grootste concertzaal die maar liefst 1.781 toeschouwers kan ontvangen. In het Palau de la Música worden niet alleen concerten gegeven, er zijn ook vaak kunsttentoonstellingen in de speciale expositiezalen.

7. Ga een dag op ontdekking in de Stad van Kunsten en Wetenschappen

​Dit toonbeeld van futuristische architectuur is het werk van Valencia’s eigen architect Santiago Calatrava. Met de bouw van la Ciudad de las Artes y Ciencias, de Stad van Kunst en Wetenschap, werd in 1989 begonnen. Het laatste gebouw was in 2009 klaar. De kolossale structuur huisvest een IMAX-bioscoop (in de Hemisfèric), Europa’s grootste aquarium (in Oceanogràfic), het wetenschapsmuseum Príncipe Felipe en het avant-gardistische operagebouw Palau de les Arts Reina Sofía. Ook de waterpartijen, de indrukwekkende brug l’Assut de l’Or en de evenementenhal Agora zijn een streling voor het oog! Hier kan je makkelijk een volle dag doorbrengen en je kan een gecombineerd toegangsticket kopen.

​8. Beleef een lifetime experience tijdens de Fallas van Valencia

​De Fallas zijn kandidaat Immaterieel Cultureel Erfgoed van Unesco. Ze vinden hun oorsprong in het volk, in de blijdschap van het mediterrane volk van Valencia dat de lente verwelkomt met een feest dat al het slechte verbrandt en met de as het nieuwe seizoen verwelkomt. Van 15 tot 19 maart 2017 bundelen satire, ironie en humor de krachten opnieuw om het volk aan het lachen te brengen. Poppen nemen straten en pleinen in om hilarische verhalen te vertellen over toestanden uit de economie, de samenleving of de wereldpolitiek. De Fallas van Valencia zijn een van die ervaringen die je moet hebben beleefd om ze te kunnen vertellen. In die 5 dagen staan meer dan 400 fallas opgesteld, worden 19 officiële ‘mascletaes’ (vuurwerk) afgeschoten en vele andere door de fallasverenigingen. Tonnen buskruit gaan op in vuurwerk en meer dan 400 fallas monumenten worden tot as verschoten, nadat iedereen goed heeft gelachen met hun kritiek op het sociale, politieke en economische landschap.

fallas-de-valencia

9. Er is zoveel te ontdekken in de omgeving van Valencia!

De wintermaanden zijn heerlijk voor uitstapjes, want dan is het nooit te warm. Het Paleis Palacio Ducal in Gandía, het kasteel in Xàtiva, het Monasterium in Santa María de Valldigna of in San Jerónimo de Cotalba zijn enkele hoogtepunten tijdens de Borgia route, een culturele route met als achtergrond de geschiedenis van de familie Borgia van 400 jaar geleden. Op enkele kilometers afstand van de stad in noordelijke richting, brengt het Monasterium van Puig je terug naar de middeleeuwen, wanneer Koning Jaume I Valencia had veroverd. Nog verder in noordelijke richting ligt het Kasteel van Sagunto, een dorp met een rijke geschiedenis waarvan het Romaans theater en de Joodse buurt getuigen.

10. ​Op adem komen aan zee

​In de winter moet je zeker ook bij het strand zijn, want het is er dan zo mooi en rustig. De temperatuur voelt heerlijk aan op de middag wanneer de zon schijnt. De stad Valencia is trots op zijn stranden met uitgebreide voorzieningen. Op enkele minuten van het stadscentrum kun je elke dag van het jaar genieten van de stranden van Arenas en Malvarrosa. Je komt er met de bus, tram, fiets of auto. Vlakbij vind je de strandboulevard, de Paseo Marítimo, een van de populairste recreatiezones. Je kunt er wandelen, rollerskaten, joggen, zonnebaden of genieten van een lekkere paella of een verse vis- of zeevruchtenschotel in een van de restaurants.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.