Kerst in Umbrië: groots en gezellig

De kerstperiode in Umbrië is magisch. Met een beetje geluk trekt het groene hart van Italië een wit kleed aan, waar de vestingdorpjes ’s avonds sfeervol in oplichten. Er wordt groots uitgepakt: je vindt talloze kerststallen, kerstmarkten én de grootste kerstboom ter wereld! En wat hoort er bij kerst? Juist, heel veel lekker eten en drinken. En laat dat nou net de 2e natuur van de Umbriërs zijn. Buon Natale a tutti!

umbrie-huizen-bergen

Grootste Kerstboom ter Wereld

Elk jaar is het op 7 december feest in het middeleeuwse stadje Gubbio: de grootste kerstboom ter wereld wordt ontstoken. Deze kerstboom ligt aan de voet van de berg Ingino. Huh, ligt? Jazeker! Deze 750 meter hoge en 450 meter brede boom is namelijk opgebouwd uit ruim 700 gekleurde lampen.

 

 

Sinds 1981 wagen vele vrijwilligers zich elk jaar aan de klus om de bijna 8 kilometer kabels waar de lichtjes aan hangen op hun plek te krijgen. De spectaculaire boom is tot Driekoningen te bewonderen. Sla trouwens ook het stadje Gubbio zelf niet ook over: het is met prachtige kerken en monumenten heel sfeervol.

 

 

Bijzondere kerststallen

In menig huishouden krijgen Jozef, Maria, het kindje Jezus, de herders, heiligen en beesten in december een eigen stal in huis. Maar wist je dat de kerststal zijn oorsprong heeft in Umbrië? Niemand minder dan Fransiscus van Assisi himself organiseerde in 1223 de allereerste kerststal in het dorpje Greccio. Vandaag de dag vind je in heel Umbrië talloze prachtige kerststallen. Naast de klassieke (levende) kerststallen vind je allerlei variaties: breng bijvoorbeeld een bezoekje aan de levensgrote kerststal in Massa Martana, die geheel gemaakt van ijs! Bij de betoverende Marmore watervallen waan je je in Bethlehem: zo’n 150 figuranten spelen het kerstverhaal na. Maak kennis met herders, vissers en houthakkers voor je uiteindelijk kindeke Jezus kunt bewonderen in een ‘kerstgrot’.

Culinair feestje

Kerst is bij uitstek de periode om je te buiten te gaan aan verrukkelijk eten. En dan ben je in Umbrië aan het juiste adres. Traditioneel begint een Umbrische kerstlunch met crostini di fegatini, crostini met leverpaté, gevolgd door cappelletti (handgemaakte gevulde pasta) in bouillon. In de 3e gang wordt de bouillon gegeten met torta al testo, een typisch Umbrisch brood. Daarnaast wordt er grigliata di maiale e di agnello geserveerd, een mixed grill van varkensvlees en lam, een gerecht waar ieder Umbrisch hart sneller van gaat kloppen. Uiteraard is een kerstmaaltijd niet compleet zonder een dessert. In Umbrië heeft elke regio haar eigen specialiteit. Probeer bijvoorbeeld het zoete amandeltoetje Torciglione bij het Trasimeno meer en proef in Terni het typische Panpetato, gemaakt van gedroogd fruit, kaneel, nootmuskaat en druivenmost. Uiteraard wordt de gehele maaltijd vergezeld door de heerlijke wijnen uit de regio. Genieten!

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.