(Hart)verwarmend Umbrië

Hoewel de nazomer onoverwinnelijk lijkt, is de herfst toch echt in aantocht. Dat betekent de tijd bij uitstek om de warmte en gezelligheid op te zoeken – en dat is er in Umbrië in overvloed! Vier de oogst met de locals, shop naar een perfect passende kasjmieren trui uit de regio of laat je verwarmen door eeuwenoude kunst in verschillende musea.

umbrie-meer-bos

Sagre, sagre, sagre

Wie liever de buitenlucht opzoekt, kan in de schitterende fall foliage van het Groene Hart op truffeljacht of al wandelend heerlijk genieten van de geuren en kleuren van de herfst. Als je ’s avonds aan een goed glas Torgiano Rosso of Sagrantino en de geur van verse witte truffel opstijgt van je dampende bord huisgemaakte pasta, besef je dat de herfst in Umbrië gelijk staat aan genieten.

 

LEES OOK DIT: Umbrië

 

Herfst is oogsttijd, en oogsten betekent feest. In de hele regio stikt het dan ook van de sagre, lokale oogstfeesten. Witte en zwarte truffel, everzwijn, worst, kastanje, olijfolie, bruschette, druiven- er is altijd wel een dorp dat er een feestje omheen bouwt. Zo kun je half oktober in het dorpje Preggio terecht voor het Kastanjefeest, in Spello kunnen liefhebbers van olijfolie en bruschetta van 18 tot en met 20 november hun hart ophalen tijdens l’Oro di Spello. Wil je een andere sagra meemaken? Op de website www.umbriatourism.it vind je een overzicht van alle sagre in Umbrië.

 

 

Kasjmier boven!

Wat is er fijner dan je in een warme, zachte kasjmieren trui te nestelen? Als je net zo’n fan bent als wij is Umbrië the place to be. Umbrische kasjmier is van absolute topkwaliteit. Sommige merken zijn dan ook bekend over de hele wereld, andere merken houden het klein en ambachtelijk. Van Castiglione del Lago tot Solomeo, van Bastia Umbra tot Terni, Perugia, Ripabianca en Torgiano, de productie van kasjmier in het hele gebied heeft de regio tot een echte productie-hub gemaakt. Het gebied rond het Trasimenomeer wordt dan ook wel liefdevol de “Kasjmier Vallei” genoemd. Shop ’til you drop in de lokale winkeltjes of bezoek een werkplaats waar de zachte wol verwerkt wordt.

umbrie-bibliotheek

Musea te over

Is het buiten te fris, bezoek dan eens één van de vele musea in de regio. Denk bijvoorbeeld aan de Nationale Galerij van Umbrië in Perugia, met haar uitgebreide verzameling topwerken uit vele eeuwen. Reis door de tijd en bewonder meesterwerken uit de Middeleeuwen en Renaissance van grootmeesters als Perugino, Pinturicchio, Gozzoli en Piero della Francesca. Ook vind je er een collectie goudsmeedkunst en keramische vloertegels uit de 15e en 16e eeuw. In het Nobile Collegio del Cambio en het Nobile Collegio della Mercanzia in hetzelfde gebouw bewonder je hele kapellen van rijk versierd houtsnijwerk en wereldberoemde fresco’s.

Ambachtelijke werkplaatsen

Ga je liever kijken hoe in Umbrië nog steeds producten maken op eeuwenoude wijze, bezoek dan eens een ambachtelijke werkplaats en verwonder je over het plaatselijke vakmanschap. Zie hoe hout, leer, katoen, glas, gietijzer, goud en keramiek door handige handen wordt omgetoverd tot prachtige tafels, tassen, tapijten, vensters, bedden, juwelen en kannen. Een absoluut hoogtepunt is de museum-werkplaats Museo del Vetro Studio Moretti Caselli in Perugia, waar in een middeleeuws pand de meest ongelofelijke glas-in-lood ramen worden gemaakt. De ambachtslieden hebben opdrachtgevers van over de hele wereld, waaronder het monumentale ‘kerkhof van de sterren’ in Hollywood Los Angeles.

Umbrië, het groene hart van Italië

Umbrië wordt ook wel het groene hart van Italië genoemd en ligt even ten noorden van Rome, in de valleien van de Tiber en de Nera. Het gebied kenmerkt zich door groene glooiende heuvels, velden met wijnranken en olijfbomen en oude ommuurde heuvelstadjes zoals Asissi en het schilderachtige Orvieto. Je vindt er authentieke dorpen waar de tijd heeft stilgestaan, Etruskische bezienswaardigheden en een mild mediterraan klimaat. De prachtige hoofdstad Perugia heeft sfeervolle smalle steegjes vol verrassingen. Absolute must-see is het Piazza IV Novembre met haar middeleeuwse Fontana Maggiore en het Palazzo dei Priori.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.