Barbados viert 50 jaar onafhankelijkheid op 30 november

Op 30 november 1966 vierde het eiland Barbados de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië met het hijsen van de blauw-gele vlag en het spelen van het volkslied. Diezelfde ceremonie wordt dit jaar op 30 november herhaald om 50 jaar onafhankelijkheid te vieren, samen met parades en muziek- en kunstfestivals die de Bajan-cultuur en de Britse roots in de spotlight zetten.

idaho-viert-onafhankelijkheid-paard-vlaggen

Van het jaar 1627 toen de Britten Barbados bezetten tot de onafhankelijkheid op 30 november 1966 bleef het eiland een Britse kolonie. Sindsdien is 30 november Independence Day, een nationale feestdag. Met zoals ieder jaar ook op 30 november 2016 een grote parade bij de Garrison Savannah in UNESCO werelderfgoedstad Bridgetown, waar destijds de allereerste ceremonie plaatsvond.

 

 

Een andere highlight voor 50 jaar onafhankelijkheid is het National Independence Festival of Creative Arts (NIFCA) dat het artistieke talent van Barbados laat zien. Op het gebied van muziek, zang, dans, schrijven, fine arts en fotografie. En uiteraard speelt de Bajan-keuken met de Mount Gay Rum een belangrijke rol. Traditioneel wordt op 30 november de Conkie gegeten: een zoete lekkernij van kokos, suiker, pompoen, kruiden en rozijnen, ingepakt in bananenbladeren.

 

 

Caribisch met Britse trekjes

De Bajans vieren graag hun roots en mengeling van culturen tijdens ceremonies en rituelen die hun oorsprong kennen in vroegere tijden. In de 17e eeuw was Barbados een mix van Engelsen, Schotten, Welsh en Ieren samen met Spanjaarden, Portugezen naast een kleine gemeenschap uit Nederland en Frankrijk. De meerderheid van de Bajan-bevolking stamt echter af van slaven uit Afrika, zij werkten veelal op suikerrietplantages. Dat maakt Barbados zo fascinerend: de historie en de mix van culturen die de rijke Bajan-erfenis heeft voortgebracht. Het is Caribisch, maar heeft overduidelijk Britse trekjes, niet voor niets wordt het ook wel Little England genoemd. Het juridische systeem is Brits, net als het schoolsysteem en de Bajans rijden aan de linkerkant van de weg. Herkenbaar zijn ook de plaatsen met Engelse namen als Christ Church in het zuiden van het eiland, Clapham bij St Michael, naast het wereldberoemde sportcomplex Kensington Oval in de hoofdstad Bridgetown. Hier staat onder meer het standbeeld van Sir Garfield Sobers, een van de grootste cricketspelers ooit. De op en top Britse sport cricket wordt op Barbados veel beoefend.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.