Gaat de film “Het Bergdorpje” naar Internationale filmfestivals

Filmmaker Roel Willems maakt een documentairefilm over het 1000-jarige kerkdorp Vijlen. De première van de film staat gepland op vrijdag 10 februari in Kerkrade, tijdens de uitreiking van de DMFF Awards van het Dutch Mountain Film Festival. Dit Bergfilm festival wordt van 10 tot en met 12 februari gehouden in onder andere Heerlen, Kerkrade, Aken (D) en Vijlen.

20160213_opname-het-leugenbankje-2-12022016-1

Première

Roel Willems maakt in 2016, het jaar dat Vijlen 1000 jaar bestaat, een tijdsbeeld van een uitzonderlijk Limburgs dorp. Willems volgt een jaar lang verschillende dorpsbewoners. Het gaat om geboren en getogen Vijlenaren, maar ook om zogenaamde “import inwoners”. In sommige gevallen inwoners van boven de rivieren.

 

 

Terwijl het platteland in Limburg, en het Heuvelland in het bijzonder, te kampen heeft met de krimp, slaagt Vijlen er in om het hoofd boven water te houden. Sterker nog: er is sprake van economische expansie. Zo is het aantal horecabedrijven de laatste jaren toegenomen en worden er goede zaken gedaan. Voor de ondernemers is het de enige manier om het dorp en al haar functies te laten overleven, maar voor autochtone bewoners een bedreiging van de kwaliteit van leven en het behoud van Limburgse tradities en levenswijze in het bijzonder.

 

 

Het Dutch Mountain Film Festival

Het Dutch Mountain Film Festival heeft de film nog voordat deze af was omarmd. De intentie past in zijn geheel in het streven wat het Filmfestival wil laten zien. Directeur Toon Hezemans van het DMFF zegt hier het volgende over: “hier beginnen de bergen! We leven in een tijd waarin we enerzijds steeds verder van de natuur en de tradities van de kleine gemeenschap komen te staan, maar van de andere kant daar naar terug verlangen en willen koesteren. Dat in relatief afgelegen, moeilijker bereikbare plaatsen, de traditie en gemeenschapszin langer overleefd en dat zo gezien Vijlen ook echt als een bergdorpje gezien kan worden. Na het DMFF willen we de film gaan aanbieden aan alle internationale filmfestivals die aangesloten zijn bij het International Alliance for Mountain Film. Dat zegt ook wel genoeg hoe we naar deze bijzondere bergfilm van eigen bodem kijken.”

Crowdfunding

De makers van de film gaan voor de nabewerking en Engelse vertaling gebruik maken van crowdfunding. “Ondanks een bescheiden budget is er het afgelopen jaar veel werk verzet en een mooie film op de planken gekomen. We zijn onze sponsoren enorm dankbaar voor hun steun en uiteraard ook het DMFF voor de kansen die we krijgen. Nu willen we de film nog gereed maken voor de filmzalen en distributie naar het buitenland”, aldus filmmaker Roel Willems. Meer over de crowdfundactie op de website van Het Berg Dorpje.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.