Nederlanders gaan vaker op vakantie: groei van 6% in eerste helft vakantiejaar

De crisis lijkt definitief voorbij; in de 1e helft van het lopende vakantiejaar is het aantal vakanties van Nederlanders maar liefst 6% gestegen naar 12,5 miljoen. In dezelfde periode (oktober – maart) bleef de teller een jaar geleden nog steken op 11,8 miljoen.

Totaal vakanties eerste helft vakantiejaar 2015-2016 ©NBTC-NIPO Research

Totaal vakanties eerste helft vakantiejaar 2015-2016 ©NBTC-NIPO Research

De verwachting is dat het hele vakantiejaar 2016 een duidelijke groei zal laten zien. Ook de bestedingen nemen toe, zo is er in deze 6 maanden 3% meer aan reizen uitgegeven. Opvallend is de groei van 5% in uitgaven voor binnenlandse vakanties. Dit vertelde Ad Schalekamp van NBTC-NIPO Research vandaag tijdens de TravelPRESSentation in de Jaarbeurs in Utrecht waar nieuws en ontwikkelingen in de reissector werden gepresenteerd.

 

 

De groei in vakanties wordt vooral gerealiseerd door een 5% stijging van het aantal korte vakanties naar het buitenland. Dit aantal telt 3,2 miljoen vakanties tussen oktober 2015 en maart 2016 en is daarmee terug op het niveau van 2012. Een duidelijke trend is het teruglopend aantal vakanties naar bestemmingen rond de Middellandse Zee (-6%), terwijl juist overig Europa (+4%) en intercontinentale reizen (+21%) het goed doen. Uit het onderzoek van NBTC-NIPO blijkt ook dat gevoel van veiligheid meer dan in het verleden impact heeft op de bestemmingskeuze.

De top 5 buitenlandse vakantiebestemmingen (oktober 2015 – maart 2016) ziet er als volgt uit:

 

 

86% boekt via internet

De prominente positie van het internet als boekingskanaal heeft zich verder versterkt. Inmiddels wordt 86% van alle reizen naar het buitenland (deels) via internet geboekt. Deze trend is zichtbaar in alle doelgroepen, waarbij de babyboomers het meest gebruikmaken van een desktop, terwijl generatie Y (21-30 jaar) juist kiest voor een laptop (62%). De smart-phone wordt nog niet echt veel gebruikt voor reisboekingen en schommelt tussen de 1 en 4%.

86% van de samengestelde reizen naar het buitenland is online geboekt ©NBTC-NIPO Research

86% van de samengestelde reizen naar het buitenland is online geboekt ©NBTC-NIPO Research

Opkomst samengestelde vakantie

Het aantal samengestelde vakanties blijft groeien. Dit zijn reizen waarbij het vervoer en verblijf bij verschillende aanbieders worden geboekt. In de afgelopen 10 jaar is dit aandeel verdubbeld. Tegelijkertijd is het op de bonnefooi reizen steeds minder populair en ook de verkoop van de pakketreis loopt wat terug. Over het algemeen blijkt dat vakanties vaker van tevoren worden geboekt.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.