Zweden in kersttijd, dat moet je een keer meegemaakt hebben

Op zoek naar een heel bijzondere winterervaring? Dan ben je bij Orbaden Spa & Resort in het midden van Zweden, met uitzicht op de besneeuwde bergen, de rivier en de prachtige bossen, aan het juiste adres.

kerstmarkt-2016-zweden

Ongerepte natuur

Hier, in de regio Hälsingland, vind je nog ongerepte natuur, rust en ruimte én overnacht je in prachtige kamers. En… laat je in het kuuroord even helemaal in de watten leggen. Ga voor een heerlijke massage of beautybehandeling. Of ga relaxen in één van de (zout)baden, sauna’s (met of zonder therapeut) of hottubs. Een ding is zeker. De volgende dag kun je er weer helemaal tegenaan om in de gezonde buitenlucht allerlei winterse activiteiten te ondernemen.

 

 

Zin in een leuk dagje weg? Ga dan naar het iets verderop gelegen stadje Järvsö. Hier vind je landgoed Stenegård, waar je terug gaat in de tijd. Hoe woonden rijke boeren tussen 1800 en 1900 bijvoorbeeld? Je bent dan ook van harte welkom om eens een kijkje te nemen in de indrukwekkende boerderijen die stuk voor stuk rijkelijk zijn versierd en voorzien van prachtige schilderingen.

 

 

En… bezoek de oude apotheek, de bakkerij, de immense tuinen en het restaurant waar je de mooiste en lekkerste vis- en vleesgerechten met verse groenten en kruiden uit de tuin krijgt geserveerd. Stenegård, dat op de UNESCO-lijst staat, is het hele jaar open en op 3 en 4 december wordt er zelfs een traditionele kerstmarkt gehouden waar zowel binnen als buiten in de tuin verschillende kraampjes hun handelswaar aanprijzen. Uiteraard ontmoet je er ook de kerstman en kun je mee met een ritje in de arrenslee en treden er verschillende koren op.

10 kerstmarkten in Stockholm

Heb je plannen om in december naar Stockholm te gaan? Ga dan mee met de 1 uur durende ‘Christmas walkingtour’. Een lokale gids laat je in winters decor de meest magische plekjes van de stad zien. Wil je dat ultieme kerstgevoel nog even vasthouden? Geen probleem, want de stad telt maar liefst tien verschillende kerstmarkten waarbij we er 2 voor je uitlichten. Bezoek bijvoorbeeld ‘the Old Town Christmas Market’ in de Oude Stad. Deze bijzondere kerstmarkt wordt al sinds 1837 ieder jaar georganiseerd. Hier maak je kennis met het echte Zweden! De kerstmarkt is open van 19 november tot en met 23 december en is dagelijks te bezoeken tussen 11.00 en 18.00 uur. En… je vindt er gegarandeerd de origineelste cadeaus voor thuis! Een andere gezellige kerstmarkt in de stad wordt in Skansen gehouden. Dit oudste openluchtmuseum ter wereld vind je op het eiland Djurgården (Stockholm is gebouwd op 14 eilanden) nabij de winkels en met uitzicht op het Koninklijk paleis. Vanaf eind november is het park met z’n gebouwen uit vroegere tijden dé setting voor 1 van de gezelligste kerstmarkten van de stad. Naast heel veel kraampjes met bijzondere producten, vinden er tal van activiteiten plaats voor jong en oud. Ook is er in het park een dierentuin waar je Arctische dieren in hun natuurlijke omgeving ziet.

Kerststad Göteborg

Wil je helemaal in kerstsfeer komen? Dan is Göteborg the place to be! Deze bruisende stad in het zuiden van Zweden is vanaf november spectaculair versierd en verlicht. En… vanaf de haven loopt een 2 kilometer lange kerststraat tot aan attractiepark Liseberg. Vanaf 18 november is het hier elke dag Kerstmis! Het park is magisch verlicht met maar liefst 5 miljoen lampjes. Neem je kinderen bij de hand en volg het bospad naar Santa’s House. Hier ontmoet je niet alleen de kerstman, maar maak je ook kennis met z’n rendieren. Maar er is meer te doen! Neem een kijkje bij 1 van de kerstmarkten, bind de ijzers onder of bezoek de wervelende ijsshow waarbij het klassieke sprookje ‘Hans en Grietje’, centraal staat. En… dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele attracties. Ga vooral in 1 van de achtbanen of het reuzenrad. Je zult zien dat je wordt beloond met een prachtig uitzicht over de stad Göteborg.

Malmö, dichterbij dan je denkt

Malmö is lekker makkelijk bereikbaar vanuit Nederland. Vlieg in een uurtje naar Kopenhagen, pak de trein en 30 minuten later sta je in de 3 na grootste stad van Zweden. De hele maand december kun je hier volop genieten van de sfeervolle dagen voor kerstmis. Want vanaf 26 november gaan de kerstlichtjes aan, zijn de winkels en ijsbanen in het hart van het centrum sfeervol versierd en kun je verschillende kerstmarkten bezoeken. Zo is de ‘Farmer’s’ kerstmarkt (10 en 11 december) een aanrader. Hier vind je vooral lokaal geteelde producten en doe je inspiratie op voor je kerstdiner thuis! De kerstmarkt in de tuinen van het middeleeuwse gebouw St. Gertrud in hartje Malmö is ook zo’n aanrader. Deze kerstmarkt is heel traditioneel, kleinschalig en gezellig met veel leuke producten waarbij de focus ligt op Scandinavisch design. Mitt Möllan (12 en 13 december) is de hippe versie van de kerstmarkt in het winkelstraatje in Möllevängen. Net een andere kijk op kerst, met opvallende en unieke cadeautjes. En… ben je 13 december of de week ervoor in Zweden? Dan viert Zweden haar 400 jaar oude traditie van St. Lucia, de ‘koningin van het licht’ met kerkconcerten en optochten. Ook Malmö staat natuurlijk in het teken van St. Lucia waarbij een jong meisje verkleed als Lucia voorop loopt in een optocht van licht, en het begin van de kerstdagen inluidt. Ook in de provincie Skåne, waar Malmö onderdeel van is, worden er overigens heel veel kerstmarkten georganiseerd. Uniek is de ondergrondse kerstmarkt in Hässleholm. Op 2, 3 en 4 december vind je hier de gezelligheid in een grot.

Een echte winter beleef je in Lapland

Zweeds Lapland is dé perfecte setting voor het ultieme kerstgevoel. Rode huisjes steken af tegen een wonderlijke witte wereld en lichtjes glinsteren in de sneeuw. En… rendieren, heel veel rendieren kom je er tegen. En wat te denken van de husky’s waarmee je een sledetocht kunt maken. En zeg nou zelf. Als de sneeuw onder je schoenen knerpt en kraakt kom je pas echt in kerststemming! En… wellicht zie je het magische noorderlicht in kleurige flarden nog wel hoog aan de donkere hemel verschijnen? Ga je in februari optimaal van de winter genieten, dan is de wintermarkt in Jokkmokk, de grootste van Noord-Scandinavië, een aanrader. Hier, op de poolcirkel, maak je op 2, 3 en 4 februari kennis met de Sami cultuur, kun je je opwarmen in één van de Sami tenten, voer je de rendieren en zie je heel veel leuke producten voorbijkomen. Het is in ieder geval een uitstekende plek om bijvoorbeeld een stel warme wanten te kopen.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.