Ontdek rendiervlees, whiskey branderijen, en hele sappige appels in culinair Zweden

Bij rendiervlees, rivierkreeftjes, bessen en paddenstoelen denk je vast gelijk aan Zweden. Maar Zweden heeft ook whiskey branderijen en hele sappige appels. Lees gauw verder over culinair Zweden.

Het Kreeftenfeest. Foto: Carolina Romare

Het Kreeftenfeest. Foto: Carolina Romare

Zweedse whisky

Denk je aan Zweden, dan denk je niet meteen aan whisky. Eerder aan kamperen, elanden en ongerepte natuur. Toch kent dit land een whisy-branderij. Om precies te zijn op het eiland Ven, dat ook wel de ‘Parel van de Öresund’ wordt genoemd. Niet voor niets overigens, want met zicht op Denemarken en het vaste land van Zweden waan je je hier op een heus vakantieparadijs. En… dan kun je op dit eiland ook nog eens aan de lokale Whisky! In het 4-sterrenhotel ‘Spirit of Hven Backafallsbyn’, dat een eigen distilleerderij heeft, kun je maar liefst 500 soorten verschillende whisky’s krijgen, zowel uit de eigen regio als uit landen zoals Schotland. Tevens kun je de stokers aan het werk zien. Een lust voor zowel het oog als de mond! Zin in een proeverij? Geen probleem! Ook dat is mogelijk waarbij je kennis maakt met de lokale Hven Whisky. Of neem een kijkje in de winkel waar je een bijzondere Zweedse whisky voor jezelf of voor een fervente whisky drinker koopt.

 

 

Eind september: sappige Zweedse appels

Appels, ze liggen vast ook bij jou op de fruitschaal. Maar appels komen echt niet alleen uit Nederland. Ook in Zweden worden ze volop gekweekt. In de regio Österlen in Skåne vind je het vissersdorpje Kivik, dé ‘appelhoofdstad’ van Zweden. Dankzij het gunstige klimaat, worden hier maar liefst 70 verschillende soorten appels gekweekt. In het voorjaar is de hele omgeving gevuld met de mooiste appelbloesem. Een paar maanden later zijn de appels vol van smaak en lekker sappig. En… dat moet worden gevierd! De fruitoogst wordt dan ook elk laatste weekend van september met een groot festival afgesloten. Ieder jaar trekt dit evenement talrijke bezoekers. Niet voor niets, want er is van alles te zien, te doen én te proeven. Ga vooral eens kijken bij het indrukwekkende appelschilderij, dat is gemaakt van 35.000 appels.

Rendiervlees

Of je nu in de zomer of in de winter naar (Zweeds) Lapland gaat. Rendieren ga je in deze fascinerende streek zeker tegenkomen. Rendieren hebben stuk voor stuk een eigenaar, maar de dieren leven vrij in het wild. En… dat proef je! Rendiervlees is om van te watertanden, zo heerlijk mals en mild van smaak is het. Kortom: ben je in Zweeds Lapland, probeer dan eens een van de vele rendiergerechten! Ga bijvoorbeeld voor zo’n overheerlijke steak! De start van vers rendiervlees vormt een hoogtepunt in de herfst. Alle dieren drijven ze dan bijeen (super spectaculair om te zien!), waarbij ze bepalen welk dier er wel of niet wordt geslacht. Kun je niet wachten om een stukje rendiervlees te proberen? Ook in Nederland is het sporadisch verkrijgbaar in de supermarkt.

Kreeftenfeest (Kräftskiva)

Ieder jaar viert Zweden traditioneel z’n kreeftenfeest in de late zomer. Het feest valt dan ook samen met de vangstperiode van rivierkreeften. Tijdens het feestje worden vrolijk gekleurde papieren hoedjes gedragen en is de tuin versierd met lampions met een afbeelding van een lachend maanmannetje. Er wordt veelvuldig geproost op de kreeftjes nadat ze zijn toegezongen in de vorm van korte liedjes. Alvorens ze te pellen dient eerst het kooksap uit het kreeftje te worden gezogen. Serveer ze met rijpe Västerbottenkaas en schenk er grote hoeveelheden bier, snaps of sockerdricka (Zweedse limonade) bij. Ze worden overigens gekookt in zout water met dille en je eet ze koud. Eet smakelijk!

 

 

Bessen plukken

In de Zweedse bossen groeit een overvloed aan bessen en vruchten die je gewoon mag plukken. Ga je in de late zomer of het najaar naar Zweeds Lapland, dan maak je kennis met een wel heel bijzonder vruchtje. Hier groeit namelijk de veenbraam (hjortron in het Zweeds). Het zijn met recht kleine vitaminebommetjes en ze worden ook wel het Lapse goud genoemd. Als gevolg van de lange dagen en de middernachtzon worden de gele vruchtjes in de nazomer nog zoeter en voller van smaak en dat proef je! Als ze rijp genoeg zijn en klaar om geplukt te worden, ontstaat er een ware jacht op deze lekkernij. Omdat ze op specifieke plekken voorkomen en zeer gewild zijn, is het ieder seizoen een sport om als eerste met een mandje vol van die gele vruchtjes thuis te komen. De Zweden zijn er in ieder geval dol op en dat zie je terug in heel veel gerechten. Ook maken ze er heerlijke likeuren van en wordt het verwerkt in kaas.

Zelf Raggmunk maken

Pannenkoeken … de naam is overal bekend. Het is dan ook één van de populairste lekkernijen van de wereld! Er zijn zoveel variaties en de manier waarop ze klaargemaakt worden, verschilt van land tot land. In Zweden serveren ze ‘Raggmunk’. Deze Zweedse klassieker is een aardappelpannenkoek met spek en rode bessenjam (lingonsylt). Raggmunk is overigens niet alleen heel lekker, maar het stilt de honger ook na een actieve dag buiten. Iets waar de Zweden zeker over mee kunnen praten. Maar… hoe maak je Raggmunk? Maak eerst van de melk, bloem, zout en een ei een soort van pannenkoekenbeslag. Schil daarna de aardappels en rasp deze in kleine, dunne stukjes. Wacht dan niet te lang om de geraspte aardappelen bij het beslag te doen. Doe een beetje boter in een koekenpan en bak hierin telkens van circa 1dl. beslag een pannenkoekje. Wel serveren met de gebakken plakjes bacon en lingonsylt!

Gegiste haring (Surströmming)

Nog nooit heeft bedorven vis zo gestonken, maar zo lekker gesmaakt. In het voorjaar wordt de kleine Oostzeeharing gevangen en gezouten om ‘m vervolgens zo’n zes weken in houten vaatjes op zijn gemak te laten gisten. Dan gaat hij ongeveer een maand in blik voordat hij in de winkel én op tafel belandt. Het proces van gisting (of ‘zuren’, zoals de Zweden het noemen) gaat door in het blik en dat levert een opbollend blik met gegiste haring of ‘surströmming’ op. De geur is scherp en de smaak is rond en tegelijkertijd pikant met een onmiskenbare zuurheid. De surströmming komt in Zweden op tafel met gekookte aardappelen, vers gesnipperde ui, tomaat, kaas, knäckebröd en eventueel ook wat sla. Dat alles liefst met ook een glaasje sterke drank erbij. Het blikje surströmming wordt pas vlak voor het opdienen open gemaakt. Meestal buiten, want vooral bij het openen van de blikken is de geur nogal…. penetrant. Maar lekker is het! Durf jij nog?

Paddenstoelen

Naast heel veel soorten bessen en vruchten, gaan de Zweden in de late zomer en in het najaar ook op zoek naar paddenstoelen. Vooral in de maanden september en oktober schieten de paddenstoelen letterlijk uit de grond. Wil je in Zweden ook eens op zoek gaan naar paddenstoelen? Samen met een gids kun je hier uren door de bossen dwalen en onder deskundige leiding allerlei soorten zoeken én vinden. Het zoeken en plukken van bessen en paddenstoelen werkt zo ontspannend dat je de tijd en de wereld om je heen vergeet. En als je zo stil bezig bent in het bos heb je ook nog eens een grote kans dat je een eland van dichtbij ziet. Aan het einde van de dag maak je de paddenstoelen schoon en maak je er de lekkerste gerechten mee. In de buurt van Hotel Sommarhagen in Zuid-Zweden stikt het er van de paddenstoelen. Misschien een leuk idee voor de herfstvakantie?

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.