Op pelgrimsreis in het zuiden van Duitsland

In het gebied tussen Heidelberg, Stuttgart en Rothenburg ob der Tauber kunnen wandelaars op maar liefst drie pelgrimsroutes tot bezinning komen.

De Jakobsweg route

De Jakobsweg route

De belangstelling is groot

De belangstelling voor pelgrimsroutes blijft onverminderd groot. Een van de bekendste is de Jacobsweg naar Santiago de Compostela, een Europese pelgrimsweg voor lichaam en ziel. Deze route wordt gemarkeerd door bordjes met de sintjakobsschelp.In het noorden van Baden-Württemberg tussen Heidelberg,
Stuttgart en Rothenburg ob der Tauber zijn er maar liefst
drie Jacobswegen. Door de afwisselende natuur en overnachtingen in kloosters komt de wandelaar hier helemaal tot bezinning.

 

 

Jacobsweg van Rothenburg ob der Tauber naar Speyer

Deze ongeveer 180 km lange pelgrimsweg is een onderdeel van de route Praag-Neurenberg-Rothenburg-Speyer en Straatsburg naar Santiago de Compostela.
De route van Rothenburg naar de oude domstad Speyer loopt langs de
zogenaamde voormalige ‘Hoge Straat’, een langeafstandsroute die teruggaat tot de vroegste geschiedenis.
Van Rothenburg gaat de route verder langs het Hohenlohe-plateau het idyllische Jagstdal in, met zijn middeleeuwse bedevaart kapellen, Sint-Jacobskerken en het cisterciënzerklooster.

 

 

De hoofdroute voert verder het Heilbronner Land in. Via Jagsthausen en Neudenau komt men bij de rivier de Neckar. Verder gaat het langs de beide kuursteden Bad Wimpfen, met de grootste keizerpalts ten noorden van de Alpen, de Ritterstiftskirche en het klooster Bad Wimpfen, en Bad
Rappenau. Via de stad Sinsheim wordt het eindpunt, de
domstad Speyer, bereikt. Vanuit het klooster Schöntal is het ook mogelijk om een noordelijke route door het Odenwald te nemen

Het Klooster Bronnbach

Het Klooster Bronnbach

Jacobsweg van Rothenburg ob der Tauber naar
Esslingen am Neckar

Door het Hohenlohe-plateau, het natuurpark ‘SchwäbischFränkischer
Wald’ en het Remsdal voert dit gedeelte van de Jacobsweg langs een ongeveer 140 kilometer lange route. De routes worden omlijst door een uniek landschap. Als parels rijgen de culturele bezienswaardigheden zich aan elkaar: de St. Jacobskerk in Rothenburg met het Heilig-Bloed-altaar, de Stadskerk St. Januarius van Murrhardt en de direct daarnaast gelegen Walterichskerk, en de Jacobskerk in Oppenweiler met een bijzonder laatgotisch houtgesneden altaar, om er maar een paar te noemen.

Jacobsweg Odenwald Main Taubertal

De Jacobsweg Odenwald-Main-Taubertal voegt zich in Miltenberg am Main bij de Jacobspelgrimsweg van Colmar via Aschaffenburg en voert 170 kilometer lang door het ‘Liebliches Taubertal‘, een vallei met bossen, boomgaarden
en wijngaarden, tot deze voor de poorten van Rothenburg op
de Frankisch-Zwabische Jacobspelgrimsweg uitkomt. In schitterende kerken, charmante vakwerkdorpen en oorspronkelijke natuur wachten Sint-Jacobsafbeeldingen erop, door de wandelaar ontdekt te worden.

Overnachten in kloosters

Om helemaal in de bedevaartsstemming te blijven, kan men het beste overnachten in een passende omgeving. Onder het motto ‘Ontspanning en herstel van lichaam, ziel en geest’ bieden het klooster Bad Wimpfen, de voormalige cisterciënzerabdij Bronnbach uit de 12e eeuw in het
‘Liebliches Taubertal‘ en het voormalige cisterciënzerklooster
Schöntal bijzondere overnachtingsmogelijkheden.

De Walldürn Basiliek

De Walldürn Basiliek

Extra tip: stiltepaden

Te voet of met de fiets kunnen op vier ‘Pfade der Stille’ 28 religieuze en toeristische parels in het Midden-Jagstdal worden verkend. De alledaagse stress achterlaten, genieten van rust en ontspanning: dat staat op deze paden centraal.

Informatie wandelportaal

Alle omschreven routes zijn onderdeel van het onlineportaal
www.wandel-zuiden.nl. Zes toeristische regio’s – Hohenlohe
en Schwäbisch Hall, Hohenlohe, Liebliches Taubertal,
Odenwald, Heilbronner Land en Kraichgau-Stromberg –
geven hier informatie over bezienswaardigheden en
wandelroutes. Boekbare arrangementen en tips voor uitjes
en evenementen maken het aanbod van het portaal
compleet.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.