Ontdek de Textile Colour Fields van Fransje Killaars

De fel gekleurde installaties van Fransje Killaars (1959) zijn driedimensionale schilderijen die bestaan uit handgeweven tapijten, stoffen en strengen wol in alle denkbare kleuren. Textiel vormt het basismateriaal in haar unieke oeuvre.
fransje-killaars

Killaars is gefascineerd door de kracht van kleur, de relatie tussen mens en stof en de verbondenheid van textiel met het dagelijks leven. Door de ongebruikelijke combinaties van kleur en materiaal ontregelt het werk de ruimte en de blik van de toeschouwer. Behalve autonome ruimtelijke objecten maakt Killaars werk in opdracht in de publieke ruimte, zoals plaatsgebonden installaties en wandbekledingen, samengesteld uit de voor haar typerende horizontale lagen stof en geïnspireerd op het principe van stofstalenboeken.

Kleurrijk werk

Met haar kleurrijke werk creëert Fransje Killaars een zintuigelijke totaalervaring voor de bezoeker. De gebruikelijke afstand tussen kunst en toeschouwer verdwijnt. Tevens ontstaat er op heel natuurlijke wijze, een relatie tussen schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur en mode.

 

ZIE OOK: Gemeentemuseum Den Haag ontvangt modeprijs Grand Seigneur

 

Vanuit haar professie als schilder, raakt Killaars vanaf de jaren ‘90 geïnspireerd door het gebruik van kleur en de betekenis van textiel en vorm. De ruimtevullende textielinstallaties worden vanaf dit moment haar handelsmerk, wat vanuit haar schilderkunstige kleuronderzoek een logische vervolgstap blijkt. Haar driedimensionale werk is minstens zo gelaagd als dat van een schilder die zijn wereld van verf presenteert. Killaars gebruikt textiel om de kijker in haar wereld te trekken – of eigenlijk haar echte basismateriaal: kleur. Textile Colour Fields bestaat uit twee uitbundige sculpturale installaties, waarbij Killaars’ liefde voor de symboliek van kleur en textiel duidelijk naar voren komt. Het GEM in Den Haag, museum voor actuele kunst, wordt omgetoverd met kleurrijke tapijten, dekens en readymade stoffen, waarbij de kijker geprikkeld wordt na te denken over de identiteit en de betekenis van kleding, de rol van motieven en textiel in relatie tot actuele maatschappelijke ontwikkelingen.

 

 

Tradities

Het werk van Killaars (Maastricht, 1959) is geworteld in de traditie van colour field painting en minimalisme. Wie enkele installaties van haar heeft gezien, zal niet verbaast zijn te horen dat zij na haar studie aan de Rijksakademie Amsterdam een tijdlang als assistent heeft gewerkt voor Sol Lewitt. Alhoewel er tussen het minimalistische werk van de Amerikaanse conceptuele kunstenaar en de uitbundige installaties van Killaars een wereld van verschil zit, is er een duidelijke overeenkomst. Bij beide kunstenaars gaat het om werken waarbij de ruimte als uitgangspunt wordt genomen en waar kleur zeer bepalend is voor het inrichten van een architecturale omgeving.

Comments are closed.