Toekomst voor Wereldmuseum Rotterdam door unieke samenwerking met Nationaal Museum van Wereldculturen

Dat is de toekomst voor het Wereldmuseum in Rotterdam. Het plan voor verregaande samenwerking tussen het Wereldmuseum Rotterdam (WMR) en het Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW) krijgt de steun van de Gemeente Rotterdam. Het college van B en W heeft besloten het nieuwe Wereldmuseum met € 5 miljoen per jaar te financieren.

Wereldmuseum_Rotterdam_2_2014-1024x768

Een unieke samenwerking komt tot stand

De constructie van deze krachtenbundeling is uniek te noemen. Het Wereldmuseum blijft een zelfstandig Rotterdams museum, maar gaat zeer nauw samenwerken met het NMVW, de organisatie achter Museum Volkenkunde, het Tropenmuseum en het Afrika Museum. Door deze samenwerking kan het Wereldmuseum, met behoud van eigen identiteit, gebruik maken van de expertise en het netwerk van het Nationaal Museum van Wereldculturen. De nieuwe constructie wordt de komende maanden verder uitgewerkt gericht op definitieve besluitvorming in november en invoering op 1 april 2017.

 

 

Het Wereldmuseum Rotterdam en het Nationaal Museum voor Wereldculturen fuseren niet, maar gaan wel toezicht, bestuur, management en collectiedeskundigheid delen (een personele unie). De stad blijft eigenaar van de collectie en gaat het Wereldmuseum financieren. Het Wereldmuseum blijft daarmee een Rotterdams museum, met optimaal profijt van de expertise en het netwerk van het Nationaal Museum van Wereldculturen.

 

 

Meer relevantie voor meer publiek

Het nieuwe Wereldmuseum zal meer van de Rotterdamse collectie gaan tonen, veel aandacht besteden aan cultuureducatie en een regelmatig wisselend tentoonstellingsprogramma bieden. Ook inhoudelijk wordt de koers verlegd: het nieuwe Wereldmuseum zal een museum over mensen zijn, dat door de mens achter de objecten centraal te stellen een verbindende rol wil spelen in de stad. De boodschap is dat mensen wereldwijd voor dezelfde levensvragen staan, ook al geven ze daar verschillende antwoorden op, en dat ze dezelfde universele emoties delen. Anders gezegd: op de verschillen na zijn we hetzelfde. Daar hoort een programma aan activiteiten bij dat aantrekkelijk is voor een breder en nieuw publiek, onder andere door Rotterdamse kunstenaars, culturele- en wetenschappelijke instellingen en communities met het museum en elkaar te verbinden.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.