Historisch Niš ideaal vertrekpunt voor een actieve vakantie

De naam Niš zal weinig mensen iets zeggen, maar het is na Belgrado en Novi Sad de derde stad van Servië. Het ligt zo’n 250 km ten zuidoosten van de hoofdstad en heeft verschillende bezienswaardigheden waaronder Niska Tvrdjava – de vesting van Niš. De stad was tevens de geboorteplaats van Constantijn de Grote waarvan in de archeologische vindplaats Mediana nog restanten te zien zijn van het luxe leven van deze keizer.
nis-servie-bestemming

De stad is tevens een ideaal vertrekpunt voor een zomer- of wintersportvakantie in het Stara Planina gebergte. Onder jazzliefhebbers is de stad echter zeer bekend want ieder jaar vindt er het Nišville International Jazz festival plaats, dit jaar van 11 – 14 augustus. Luchtvaartmaatschappij Wizz Air gaat vanaf 1 augustus tweemaal per week tussen Eindhoven en Niš vliegen. www.visitnis.com.

Fort aan Nišava rivier

Het fort aan de Nišava rivier is absoluut een bezoek waard; het is gebouwd door 400 steenhouwers tussen 1719 en 1723 maar de fundamenten zijn van eerdere Romeinse, Byzantijnse en Middeleeuwse fortificaties. Het beslaat een terrein van zo’n 22 hectare met acht meter hoge vestingwallen met verschillende overblijfselen uit de waaronder 4 toegangspoorten, graftstenen, een hamam, een arsenaal en ruïnes van een Romeins paleis.

 

 

In het centrum van de stad is het goed winkelen in Obrenovica en heeft Tinkers Alley in Kopitarevastraat zijn oude charme behouden – men vindt er nu veel cafés en kroegjes en cultuurliefhebbers bezoeken het museum voor moderne kunst of het nationaal museum.

Een bizar monument dat onlosmakelijk verbonden is met de Turkse overheersing van Niš is de Cele Kula schedeltoren. De slag om Cegar in 1809 was een hevig gevecht tussen Turkse en Servische legers waarbij 3000 Servische soldaten omkwamen. De Turkse generaal Pasha Hursid beval de bouw van een toren met 952 schedels als een waarschuwing aan Serviërs om niet meer in opstand te komen. In 1938 werd er een kapel om de toren gebouwd om verder verval te voorkomen. Van de 952 schedels zijn er nog 58 te zien.

 

 

Omgeving

Wandelen, bergklimmen, 4wd tochten, raften, paragliden, speleologie, Nis ligt aan de voet van het Suva Planina gebergte dat een speeltuin is voor de actieve vakantieganger. Andere bezienswaardigheden zijn de 2 km langer Jelasnica kloof en de 17 km lange Sicevo kloof waar men onder meer kan raften. Een populair wellness hotel is het in 2012 geopende 4-sterren Stara Planina Resort in Stara Planina.

Nišville International Jazz festival

Begonnen in 1995 en uitgegroeid tot een jazzfestival van formaat – het Nišville International Jazz festival. Locatie is het amfitheater in het fort en de dat dit jaar zijn 11-14 augustus. In de line up dit jaar onder meer Al Di Meola, Joss Stone, Shakatak en de Bill Evans band. www.nisvillejazz.com.

Afstand Utrecht – Belgrado is ruim 1700km, vliegduur is 2 uur en 15 minuten. Naast directe vluchten van KLM en Air Serbia vanaf Schiphol, vliegt ook Wizz Air vanaf Eindhoven en Air Berlin vanaf Düsseldorf direct op Belgrado. Vanaf 1 augustus voegt Wizz Air Niš aan haar routenetwerk toe. De koers is momenteel: 123 Dinar is 1 euro.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.