Landschapsfotografie: 4 tips

Naast wildlifefotografie is landschapsfotografie één van de populairste vormen van fotografie. Het vastleggen van een landschap lijkt heel makkelijk, maar dat is het zeker niet. We geven 4 tips om betere landschapsfoto’s te maken.

De fotografen van On a Hazy morning schieten mooie foto's

De fotografen van On a Hazy morning schieten mooie foto’s

Gebruik een stevig statief

Bij het maken van een goede landschapsfoto is de compositie een erg belangrijk element. Een statief dwingt je om daar goed over na te denken. Bovendien zorgt een statief ervoor dat je ook bij weinig licht scherpe foto’s kunt maken. Maak wel gebruik van een afstandsbediening of de zelfontspanner bij het maken van foto’s; anders heb je de kans dat de camera alsnog beweegt. Mocht je geen gebruik maken van een statief, kun je vanuit de hand een sluitertijd aanhouden tot ongeveer 1/60e van een seconde. Foto’s met een langere sluitertijd worden zonder statief al snel te onscherp.

 

 

Maak gebruik van het mooiste licht

Voor landschapsfotografie zijn de zogenaamde golden hours, de uren rond de zonsopkomst en zonsondergang, erg belangrijk. Het licht is dan namelijk op zijn mooist. Gebruik golden-hour.com om te bepalen wanneer de zon op de door jou gekozen dag op- of ondergaat. Zorg dat je gedurende de hele zonsopkomst of -ondergang bij de les blijft, want kleine nuances kunnen het verschil maken tussen ‘gewoon een mooie foto’ en een foto die het waard is om via een website als posterXXL uit te worden vergroot

Denk na over de compositie van je foto

Er zijn een aantal regels bij fotografie die je in je achterhoofd moet houden. De belangrijkste zijn de regel van derden en de gulden snede. Deze regels zijn er niet voor niets, dus maak er gebruik van. Let daarnaast vooral op de lijnen in je beeld, want die maken een foto prettig voor het oog. Zo kunnen ze het oog van de kijker ergens naartoe leiden, maar kunnen ze juist ook voor rust in de foto zorgen.

 

 

Maximaliseer de scherptediepte

Bij landschapsfotografie wil je over het algemeen zowel de voorgrond als de achtergrond scherp stellen. Om dat te bewerkstelligen moet je optimaal gebruik maken van de scherptediepte. Dit doe je door een hoog diafragmagetal te kiezen (f/11 of f/16 bijvoorbeeld). Pas op dat je niet voor een te hoge waarde kiest (zoals f/22), want dan wordt je foto juist weer onscherp door diffractie. Stel de camera vervolgens handmatig scherp door gebruik te maken van het live view scherm.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.