10 tips & tricks voor wildlife fotografie door fotograaf Alexey Ebel en Canon

Hoe maak je onder barre winterse omstandigheden de mooiste wildlife foto’s? En hoe leg je wilde dieren het best vast in hun natuurlijk habitat? Natuurfotografie vergt vaak bepaalde handigheden, waardoor je een nog beter en professioneler resultaat krijgt. Alexey Ebel, de Russische wildlife-fotograaf die recent deel uit maakte van de WWF International expeditie naar het schiereiland Taimyr in Siberië, geeft 10 handige tips en tricks om deze uitdaging aan te gaan. Als Conservation Imaging Partner van WWF ondersteunde Canon deze expeditie.
rendieren-water-foto-lexey-ebel

Houd je foto-uitrusting droog

Werken onder de natte en koude condities in het noordpoolgebied vraagt om speciale apparatuur en dat is de reden waarom ik heb gekozen voor Canon EOS-camera’s en objectieven uit de professionele L-serie. Ze zijn fantastisch voor dit soort omgevingen, omdat ze waterbestendige afdichtingen hebben. Deze helpen te beschermen tegen stof en vocht, precies wat nodig is op dit soort plekken. Dit stelt me in staat onder de meest uiteenlopende condities te fotograferen en hoef ik me geen zorgen te maken of alles werkt wanneer het licht goed is.

Haal alles uit de verschillende instellingen van de Image Stabilizer

Er is geen twijfel dat de Image Stabilizer in moderne objectieven je in staat stelt uiterst scherpe opnamen te maken – zelfs wanneer je fotografeert zonder statief. Maar vergeet niet dat je kunt kiezen uit diverse instellingen voor beeldstabilisatie. Bij de Canon WWF-expeditie in een kleine boot en met weinig omgevingslicht zorgde de Image Stabilizer ervoor dat ik kon blijven fotograferen. Mode 1 kun je het beste gebruiken in situaties als bij het fotograferen vanuit een boot, maar selecteer mode 2 wanneer je de camera beweegt om je onderwerp te volgen, bijvoorbeeld een ijsbeer.

Controleer de scherptediepte wanneer je dieren fotografeert

Wanneer ik met een teleobjectief fotografeer, is de beeldscherpte heel belangrijk. Soms is dat moeilijk, vooral op een zonnige dag bij opnamen van onderwerpen met weinig contrast. Maar deze opname is een goed voorbeeld van hoe de Canon EOS 5D Mark III je in staat stelt alle details te zien en alle noodzakelijke aanpassingen aan te geven. Realiseer je daarbij dat vanuit jouw scherpstelpunt zo’n 1/3 van de totale scherptediepte zich voor dat scherpstelpunt bevindt en 2/3 achter het scherpstelpunt.

Gebruik zoomobjectieven bij het fotograferen van dieren

Als je dieren in het wild fotografeert, dan heb je niet zoveel bewegingsruimte. In dit soort situaties is het gebruik van een teleobjectief met variabele brandpuntafstanden onmisbaar om de dieren in hun natuurlijke habitat vast te leggen. Een zoomobjectief stelt je in staat de compositie te wijzigen en het onderwerp snel met verschillende composities vast te leggen, zonder dat je de dieren hoeft te laten schrikken.

Gebruik verschillende objectieven om zo je verhaal interessanter te maken

Natuurfotografie betekent niet alleen opnamen van dieren, maar ook van hun omgeving. Wanneer ik bezig ben met een verhaal over een dier en de habitat, dan gebruik ik het liefst zoomobjectieven. Met zoomobjectieven kan ik een reeks opnamen maken – van groothoek tot tele – zonder dat ik telkens van objectief moet wisselen. Dit is vooral belangrijk tijdens een expeditie, want dan is het moeilijk om veel objectieven mee te nemen.

Wees voorzichtig met wilde dieren op de toendra

De pooltoendra kent nauwelijks begroeiing en dat is de reden waarom er zo weinig grote dieren leven. Maar als je doorzettingsvermogen toont, kun je hele interessante ontmoetingen met de lokale diersoorten hebben! Maar wees voorzichtig, sommige dieren op de toendra zijn niet bang voor mensen en kunnen je zien als doelwit voor een aanval.

Bescherm je ogen!

De poolzon blijft laag aan de horizon en schijnt vaak recht in je ogen. Dit vormt geen probleem voor je uitrusting, maar kan voor je ogen gevaarlijk zijn, vooral wanneer je onderwerpen fotografeert die vanaf de achterzijde worden belicht. Kijk nooit door de zoeker; gebruik LiveView. De zon is continu in beweging en de condities veranderen snel. Je camera kan op het ene moment op een goede plaats staan, maar de volgende minuut is het licht anders en loop je de kans op oogletsel wanneer je de zoeker zou gebruiken.

 

 

Wacht geduldig

Het fotograferen van dieren vergt vaak lang en geduldig wachten op die zeldzame, vluchtige momenten. Wacht daarom geduldig, zodat je op het ‘magische’ moment kan anticiperen. Probeer wel steeds foto’s tussendoor te maken, want sommige dingen gebeuren heel plotseling. Vergeet daarom niet om extra geheugenkaarten mee te nemen!

Val niet in slaap tijdens belangrijke opnamen

In de zomer is het binnen de poolcirkel moeilijk om te slapen, want het is 24 uur per dag licht. Je bepaalt zelf wanneer je gaat slapen. Maar ik adviseer je alleen te gaan slapen wanneer het slecht weer is of wanneer andere condities je belemmeren om interessante foto’s te maken. Wees op alle andere momenten alert en hou je camera bij de hand. Deze opname werd gemaakt toen het rendier plotseling de rivier overstak.

Draag in een koude omgeving altijd handschoenen die je onbelemmerd laten fotograferen

In de poolcirkel is het altijd koud, zelfs in juli. Als je van plan bent veel te fotograferen, dan zal je handschoenen moeten dragen! Dit kan het werken met de camera wat moeilijker maken, maar de bedieningsknoppen op de 5D Mark III waar ik mee werk, zijn heel gevoelig en ook met handschoenen aan gemakkelijk te bedienen. De kou kan ook invloed hebben op de gebruiksduur van je accu. Hou je reserveaccu’s daarom zo warm mogelijk, bijvoorbeeld in een jaszak of dicht tegen je lichaam.

Comments are closed.