De meest bijzondere festivals in Europa

Om een land echt te leren kennen, moet je meedoen aan de lokale tradities. Wij hebben een viertal festivals op een rijtje gezet, die zijn ontstaan uit een traditie. Maak kennis met de geschiedenis, het eten en de volksliederen van verschillende landen tijdens de volgende volksfeesten.
tomatina

La Pourcailhade – Trie Sur Baïse, Frankrijk

Het plaatsje Trie Sur Baïse, gelegen in de Franse Pyreneeën, was ooit de plek waar de grootste varkensmarkt van Frankrijk plaatsvond. Tegenwoordig wordt er elk jaar in augustus teruggedacht aan deze tijd tijdens La Pourcailhade: het festival van het varken. Naast dat de lucht gevuld is met de geur van gebraden varkensvlees, vinden er ook de raarste, maar leukste wedstrijden plaats. Zo loopt menigeen rond met een grote biggenneus op, om kans te maken op de prijs voor de beste varkensoutfit. Daarnaast wordt er verwacht dat de varkens zelf ook hun best doen, tijdens de speciale varkensrace. Maar de meest bizarre wedstrijd van dit festival is de biggengilcompetitie; elk biggengeluid dat de deelnemers nadoen moet corresponderen met een bepaald moment in het biggenleven. Je mag zelf invullen hoe dat er ongeveer uit zou moeten zien.

La Tomatina – Buñol, Spanje

Waarschijnlijk is dit het meest bizarre spektakel van Spanje. Wat ooit is begonnen als kattenkwaad, is nu een ware traditie in het normaal gesproken rustige Buñol. Elk jaar weer wordt er op de laatste woensdag van augustus een tomatengevecht gehouden. Met maar liefst 120.000 kilo rijpe tomaten is het een hele kunst om dit achteraf weer op te ruimen. Maar daarna kun je wel genieten van gezellige muziek en heerlijk traditioneel eten. Wil je La Tomatina bezoeken? Dan is het handiger om in het nabijgelegen Valencia te verblijven. Accomodatie is namelijk schaars in Buñol en er is een directe treinverbinding tussen de twee plaatsen. Houd Kortingbox.nl in de gaten voor eventuele kortingen op vluchten en verblijfplaatsen.

 

 

Cheese Rolling Festival – Gloucestershire, Engeland

Waar wij Nederlanders verzot zijn op kaas op ons brood, hebben de Engelsen een heel ander idee van wat je met kaas kunt doen. Tijdens het Cheese Rolling Festival wordt er namelijk een Double Gloucester kaas vanaf de top van Cooper´s Hill gerold, waar de deelnemers vervolgens achteraan moeten rennen. De persoon die met de kaas bij de finish eindigt, wint! Dit levert natuurlijk hilarische taferelen op, maar er raken ook ieder jaar een aantal deelnemers gewond als gevolg van de steilheid en het ongelijke oppervlak van de heuvel. Het filmpje hieronder geeft je een indruk van hoe het er uitziet als mensen een kaas proberen te vangen.

Up Helly Aa – Lerwick, Schotland

Dit volksfeest, dat stamt uit 1880, wordt gehouden om de Noordse vikingcultuur van de Schotse Shetlandeilanden te vieren. Tijdens deze dag vinden er verschillende optochten plaats, waar de lokale bevolking gehuld in vikingkledij aan meedoet. Het echte spektakel vindt ´s avonds plaats, wanneer de lichten in Lerwick worden gedoofd en ongeveer 900 mannen hun fakkels aansteken. Ieder jaar wordt er een groot houten schip gebouwd, wat dan door de ‘Vikingen’ in brand wordt gestoken.

 

 

Dit maakt Up Helly Aa één van de grootste vuurfestivals in Europa. Vergeet vooral niet om rond een uur of negen, na het ontbijt, op de Grote Markt aanwezig te zijn. Dan wordt het plakaat dat aan het kruis hangt voorgelezen; voorheen stonden hier de regels voor de ‘Vikingen’ op, maar tegenwoordig zijn het voornamelijk grappen en satirische opmerkingen.

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.