Winnaars Scandinavië Persprijs ‘De Viking’ bekendgemaakt!

Vandaag is voor het eerst de Scandinavië Persprijs – ‘De Viking’ – uitgereikt. Dit gebeurde tijdens het Scandinavische midzomer event georganiseerd door VisitDenmark, VisitSweden en VisitNorway. Uit de meer dan 80 inzendingen zijn Saskia van Klaarbergen (KidsErOpUit.nl), Ruben Drenth (REIZ& Magazine) en Annemarie Bergfeld (dagblad Trouw) bekroond tot winnaars voor hun inspirerende reisreportages over Denemarken, Noorwegen en Zweden in 2015.

De Scandinavische persprijs

De Scandinavische persprijs

Saskia van Klaarbergen ontving de prijs vanwege haar online reportage voor KidsErOpUit waarin zij de schat aan UNESCO Werelderfgoed in Denemarken toelicht als verrassende leuke activiteiten voor jonge gezinnen. Ruben Drenth legde op zijn beurt met indrukwekkende fotografie de schoonheid van de Lofoten en Vesterålen in Noorwegen vast in zijn fotoreportage voor REIZ& Magazine. Annemarie Bergfeld werd beloond voor haar productie in dagblad Trouw over Stockholm als archipel, waar alle eilanden hun eigen karakter lijken te hebben. De winnaars ontvingen naast de titel een houtsculptuur van beeldhouwkunstenaar Will Schropp en een waardebon van de Scandinavische winkel Nordiklivingstore.nl.

 

 

Originele inzendingen

De vakjury bestond uit programmamaker en reisverhalenschrijfster Floortje Dessing, fotografe Ilvy Njiokiktjien en reisjournalist Sander Groen. Pauline van den Brandhof van VisitSweden zegt: “We zijn erg blij met het aantal inzendingen en de originele invalshoeken van de producties van het afgelopen jaar. De inzendingen zijn beoordeeld op originaliteit, kwaliteit, attractiviteit en de mate waarin de reportage de lezer inspireert en informeert.”

 

 

Toekomst De Viking

De Viking is een gezamenlijk initiatief van VisitDenmark, VisitNorway en VisitSweden. Rebecca Lelivelt van VisitDenmark licht toe: “De prijs is in het leven geroepen als dank voor de prettige samenwerkingen die wij hebben en om de mooiste producties over onze vakantielanden extra in de schijnwerpers te zetten.” Daarnaast is de onderscheiding een stimulans voor de media om verdere aandacht te besteden aan de Scandinavische bestemmingen. “Wij kijken ernaar uit om De Viking voortaan ieder jaar uit te reiken. De oproep voor de volgende editie volgt dan ook binnenkort”, zegt Nicholas van Hilten van VisitNorway.

 

 

Toerisme naar Scandinavische landen neemt verder toe

Tijdens de jaarlijkse relatiebijeenkomst van de toerismebureaus werden ook de meest recente toerismecijfers van Denemarken, Noorwegen en Zweden bekendgemaakt. De bekendmaking was positief want niet alleen Denemarken (+12,1%) maar ook Zweden (+7,5%) en Noorwegen (+5%) maakten in 2015 een gezonde groei mee in het aantal overnachtingen ten opzichte van het jaar daarvoor.
Ook dit jaar zet deze trend door.

Noorwegen zag dit jaar tot en met maart maar liefst 60.606 overnachtingen vanuit Nederland, een stijging van 18,4% ten opzichte van vorig jaar. Ook Denemarken voorziet dit jaar een sterke groei, het eerste kwartaal toont met 63.846 overnachtingen al een stijging van 11,8% ten opzichte van vorig jaar. En cijfers van het eerste kwartaal in 2016 laten 55.429 overnachtingen zien in Zweden. Dat is een stijging van 0,1 % ten opzichte van vorig jaar. Zweden is bij uitstek een zomerbestemming voor gezinnen met kinderen. De piek van het aantal gastnachten in Zweden ligt daarom in de zomermaanden.

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.