Dit is hoe Den Haag het komende jaar groots uit pakt

Den Haag staat in 2017, bij de viering van honderd jaar De Stijl, geheel in het teken van Mondriaan en De Stijl. Behalve drie toptentoonstellingen in het Gemeentemuseum Den Haag met driehonderd werken van Piet Mondriaan en één van de grootste collecties van De Stijl ter wereld, eert Nederlands enige stad aan zee de wereldberoemde kunstenaar en kunststroming met tal van activiteiten.
exterior of the Peace Palace in The Hague

De Stijl

Piet Mondriaan geldt internationaal als een van de allergrootste moderne schilders. Met Rembrandt, Vermeer, Van Gogh en Escher behoort hij wereldwijd tot de beroemdste Nederlandse kunstenaars. In de invloedrijke kunststroming De Stijl, in 1917 opgericht door Theo van Doesburg, geldt hij met zijn abstracte kunst met primaire kleuren en zwart-witte lijnenspel als spil en het grote voorbeeld. Het Gemeentemuseum Den Haag, dat internationaal wordt beschouwd als hét Mondriaan expertisecentrum, bezit met liefst driehonderd werken ’s werelds grootste collectie van de geniale kunstenaar. Ze laten zijn ontwikkeling van figuratief via kubistisch tot abstract zien en daarmee een fascinerende geschiedenis van de moderne kunst. Bovendien heeft het museum in het prachtige gebouw van Berlage een van de grootste verzamelingen van De Stijl ter wereld. In 2017, als Nederland met de grootse manifestatie Mondriaan to Dutch Design honderd jaar De Stijl viert, nemen het Gemeentemuseum en de stad Den Haag dan ook een centrale plaats in.

 

 

Drie toptentoonstellingen

Het Gemeentemuseum Den Haag haalt in 2017 wereldwijd alle bruiklenen terug en presenteert drie toptentoonstellingen over Mondriaan en De Stijl: van 11 februari tot 21 mei Piet Mondriaan en Bart van der Leck, van 3 juni tot 24 september Piet Mondriaan: een retrospectief en van september tot december De architectuur en interieurs van De Stijl. Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum (bij Mondriaans Victory Boogie Woogie met premier Rutte, burgemeester Van Aartsen en president Obama): “Het is geweldig dat Den Haag zich zo met Mondriaan en zijn tijdgenoten van De Stijl verbindt. De stad laat daarmee aan de wereld zien dat het een ‘thuis’ is voor internationale topkunst. En dus ook voor internationale cultuurliefhebbers en toeristen.”

 

 

Mondriaan City Trip

De tentoonstellingen in het Gemeentemuseum zijn het kloppend hart van tal van activiteiten waarmee Den Haag in 2017 Mondriaan en De Stijl eert. Zo worden gebouwen, etalages, hotelkamers en Haagse iconen van de binnenstad tot het strand in Mondriaanstijl aangekleed en uitgelicht, zijn er excursies, lezingen, een documentaire, dansvoorstellingen, concerten, festivals en een Mondriaanroute door de stad. De Haagse merchandise staat geheel in het teken van Mondriaan en De Stijl en wie weet reist er gedurende het jaar zelfs een grote replica van een Rietveldstoel door Den Haag en staat deze op markante plekken. Marco Esser, directeur Den Haag Marketing: “Het themajaar moet voor bezoekers aan de stad onontkoombaar zijn, zij ervaren eigenlijk een Mondriaan City Trip als ze in 2017 de stad bezoeken. Veel partners – van hotels tot attracties – haken nu al in met leuke ideeën om dé Mondriaan city trip extra glans te geven.”

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.