Op ontdekkingstocht met kinderen in de wilde Eifel

Lekker buiten zijn, wandelen door een tot de verbeelding sprekend landschap en er nog wat van opsteken ook. In de veelzijdige landschappen van de Eifel valt er voor gezinnen met kinderen veel te beleven en ontdekken. Ontdek samen met een gids hoe de Vulkaneifel aan zijn ‘blauwe ogen’ is gekomen, hoe de nieuwe wildernis in het Nationalpark Eifel zich ontwikkelt en wat de duivel in de Süd-Eifel te zoeken heeft.

eifelsteig-foto-schalkenmehrener-maar

Natuurbelevenis voor iedereen

De Wilder Kermeter maakt natuurbelevenis voor iedereen, voor jong en oud, óók voor mensen met een bewegingsbeperking mogelijk. In het hartje van Nationalpark Eifel, op een bergrug tussen twee stuwmeren, liggen uitgestrekte beukenbossen. Een netwerk van paden, dat ook voor rolstoelen en kinderwagens toegankelijk is, stelt iedereen in staat kennis te maken met de prachtige verwilderde natuur. Het interactieve en educatieve wandelpad Wilder Weg voert deels over houten vlonders. Kinderen worden hier op speelse wijze uitgedaagd om alles te ervaren over de nieuwe wildernis en de diversiteit van dieren en planten in de Eifel.

wilder-weg-foto-roman-hovel

 

 

Fascinatie voor vulkanen

Het is nog maar 10.000 jaar geleden dat met enorme kracht vanuit het binnenste van de aarde de jongste krater van Duitsland is ontstaan. Overal in de Vulkaneifel zijn sporen te vinden van het vulkanische verleden. Typisch voor deze streek zijn de vulkaanmeren, die ze hier ‘Maare’ noemen en die door hun blauwe kleur ook wel de ogen van de Eifel worden genoemd. Een veelzijdig aanbod aan rondleidingen door het UNESCO Geopark Vulkaneifel maakt een kijkje in de aardgeschiedenis mogelijk. Ook de natuur en cultuur komen niet te kort.

 

 

De Lava-Dome in Mendig beantwoordt op een begrijpelijke en speelse manier alle vragen over het thema vulkanisme. In de interactieve ‘Vulkaanwerkplaats’ kunnen kinderen aan de hand van experimenten zelf ontdekken wat dit eigenlijk inhoudt.
eifel-lava-kelder-foto-kappest

De roofdieren van de Eifel, marters en wilde katten, zijn nogal schuw. Dat maakt ze echter niet minder interessant. Tijdens een exclusieve wandeling (minimaal 4 personen) vertelt de Nederlandse Mandy van Leeuwen, officiële geopark- en natuurgids, alles over deze bijzondere dieren, maar ook over het belang van de sparren voor de ijzerindustrie en het kolenbranden. Het uitkijkpunt Windsborn biedt een uitstekend zicht over de omgeving. Een ideale plek om uitleg te krijgen over de geologische geschiedenis van de Vulkaneifel.

 

 

Een uitstekende mogelijkheid voor gezinnen met kinderen om het bijzondere landschap te leren kennen is de Schalkenmehrener Maar-Tour: een wandeling rondom het kratermeer met onderweg leuke opdrachten en spelletjes. Neem de picknickmand mee, er zijn onderweg genoeg leuke plekken om te pauzeren.

Elke zondag van mei t/m oktober neemt een gids geïnteresseerden mee voor een wandeling langs de vulkaanmeren van de Eifel. De tocht ’12 Maare und ein Kratersee’ start om 11 uur en kost voor volwassenen € 5. Kinderen t/m 12 jaar mogen gratis mee. Elke zondag staat er een ander vulkaanmeer op het programma.

Duivels en Dinosauriërs

In het oosten van Naturpark-Südeifel ligt de Teufelsschlucht. Deze kloof oefent met zijn bizarre rotsformaties een grote aantrekkingskracht uit op kinderen én volwassenen. Vanuit het gelijknamige natuurcentrum is de wandeling erheen niet al te ver. Met de Nederlandstalige audiotour kom je van alles te weten over de 20 miljoen jaar oude geschiedenis van dit bijzondere natuurfenomeen.

duivel-schlucht-foto-dominik-ketz

In het vlakbij gelegen Dinopark ga je nog verder terug in de geschiedenis. Zo´n 420 miljoen jaar geleden liepen hier de Eifelosaurus en zijn soortgenoten rond. In de nieuwe tentoonstelling ‘The Future is Wild’ gaat het niet om het verleden, maar om de toekomst. Hoe stellen wetenschappers zich de ontwikkeling van de aarde en haar bewoners in de komende 200 miljoen jaar voor? Komt er weer een ijstijd, vogels met vier vleugels of enorme inktvissen? De tentoonstelling gaat over actuele vragen, over de ontwikkeling van onze planeet, verandering van klimaat en leefomgeving.

Kijk voor meer informatie op www.eifel.info.

Comments are closed.