Reserveren maakt parkeren Schiphol en Zaventem veel goedkoper

Vakantiegangers die per auto naar de grote luchthavens in Nederland en België reizen doen er verstandig aan een parkeerplaats te reserveren. Vooraf een parkeerplek reserveren is aanmerkelijk goedkoper, zo blijkt uit onderzoek.

Op Amsterdam Airport Schiphol en Brussels Airport is het online tarief voor lang parkeren 30% (weekend) tot 40% (week) voordeliger dan het inrijtarief. Op de bonnefooi naar het vliegveld reizen en een parkeerticket trekken zal in de toekomst steeds minder voorkomen. Een parkeerplaats reserveren wordt de nieuwe standaard, net als het op tijd boeken van een vliegticket en accommodatie.

Steeds meer vliegvelden bieden reizigers de mogelijkheid om online een goedkopere parkeerplaats te reserveren. Vanwege beperkte beschikbaarheid van parkeerplekken zijn twee zaken van belang: reizigers moeten online én enige tijd voor vertrek reserveren. De bekendste online parkeerproducten zijn Smart Parking van Schiphol en Discount Parking van Zaventem. Vliegveldinfo onderzocht in het Lenterapport 2016 ‘Parkeren op het vliegveld’ de parkeertarieven van de 16 vliegvelden die het meest worden gebruikt als vertrek luchthaven door Nederlanders en Vlamingen: 5 Nederlandse, 5 Belgische en 6 Duitse vliegvelden.

Online reserveren loont

Amsterdam Airport Schiphol en Brussels Airport beloven reizigers veel korting bij het boeken van een parkeerplek online, en daar is niets aan gelogen. Online reserveren voor lang parkeren op Schiphol maakt 3 dagen parkeren 30% goedkoper, €39 i.p.v. €55 op Schiphol en €34 i.p.v. €49 op Zaventem. Online een parkeerplaats reserveren voor een periode van 7 dagen is zelfs 40% goedkoper, €48,50 i.p.v. €82,20 op Schiphol en €54 i.p.v. €89 op Zaventem. De kortingspercentages voor beide luchthavens zijn nagenoeg gelijk aan elkaar. Op Brussels Airport is Discount Parking alleen te gebruiken na een online reservering. Op Amsterdam Airport Schiphol kan Smart Parking gebruikt worden zonder en met reservering, het laatste is dus voordeliger.

Schiphol prijst zich in de markt

Een online reservering voor een week maakt van Schiphol een gemiddeld geprijsde luchthaven om te parkeren in plaats van een dure. Alleen Rotterdam The Hague en Groningen Eelde zijn goedkoper. Wat Schiphol net niet lukt, lukt Zaventem wel. Bij een online reservering voor een week parkeren is Brussels Airport goedkoper dan de overige vier luchthavens in België.

 

 

De grootste luchthaven van België laat twee gezichten zien: het inrijtarief is het duurste en het online tarief het goedkoopste van het land. Het kan niet lang meer duren voordat de vliegvelden van Luik, Oostende Brugge en Antwerp ook met een goedkoper online tarief komen.

 

ZIE OOK: Parkeerplatform Parkos breidt uit naar Wallonië

 

Kleinere luchthavens volgen voorbeeld

In Nederland hebben de kleinere luchthavens zich al aangepast. Alle vliegvelden hebben het voorbeeld van Schiphol gevolgd, behalve Maastricht Aachen. De omslag is niet meer te stoppen volgens Guus Wantia: “Net als bij andere reisproducten, zoals vliegtickets en accommodaties, worden ook parkeerplekken steeds vaker vooraf gereserveerd. Op Schiphol bedroeg het percentage online reserveringen maar liefst 73% van het totaal in 2015. Dezelfde cijfers zullen we gaan zien op kleinere luchthavens, ook al benutten sommige vliegvelden de mogelijkheden nog niet optimaal.”

Comments are closed.