Wildlife Art. De fascinerende wereld van wilde dieren in Oldenburg

Op zaterdag 30 april opent de tentoonstelling ‘Wildlife Art. Kunstenaars zien de natuur’. Het Landesmuseum Natur und Mensch in Oldenburg presenteert de visie van acht Europese schilders en beeldhouwers op de natuur.

harro-maass-scherenschnabel

Deze hedendaagse kunstenaars – uit Nederland, België, Duitsland, Groot-Brittannië en Zweden – maken gebruik van uiteenlopende stijlen. Bovendien laten zij alle genres van Wildlife Art aan bod komen. De ongeveer 80 tentoongestelde werken hebben één ding gemeen: steeds zijn wilde dieren voorgesteld.

gabriele-haslingere-elefant

Wilde dieren zijn fascinerend. Geen wonder dat Wildlife Art binnen de kunst als een afzonderlijk genre wordt gezien. De tentoonstelling geeft een goed beeld van de veelzijdigheid binnen het genre wat betreft de keuze voor een bepaald dier, de benaderingswijze en het artistieke oogmerk. Ze nodigt uit tot een reis door de dierenwereld van de Noordzee tot aan de Australische wildernis. Er is een enorme variëteit aan kunstwerken te zien: van losjes geschilderde aquarellen, levensechte en hyperrealistische schilderijen tot dynamische sculpturen.

 

 

De kunstenaars

De schilderijen van Carl Brenders (B) tonen dieren in hun omgeving, perfect tot in het kleinste detail uitgewerkt. Simon Gudgeon (GB) maakt diersculpturen in vloeiende en abstraherende vormen. De bronzen beelden van Gabriele Haslinger (D) maken door hun haptische kwaliteit en asymmetrische houdingen een bijzonder levensechte indruk. In de geïdealiseerde schilderijen van Harro Maass (D) is vaak een vleugje humor te bespeuren. De aquarellen van Bodo Meier (D) zijn vluchtige momentopnames van dieren. Bernd Poppelmann (D) weet te overtuigen met natuurgetrouw weergegeven dieren waar hij bijzondere artistieke elementen aan toevoegt. In de tekeningen en schilderijen van Robin d’Arcy Shillcock (NL) gaan authenticiteit, traditie en poëzie samen. De kleine beeldjes van Kent Ullberg (S) ten slotte zijn geïdealiseerd en zo samengesteld dat de dramatiek van het afgebeelde dier wordt versterkt.

 

 

Begeleidend programma

Studenten van de Carl von Ossietzky Universität Oldenburg hebben een ruimte ingericht waar de bezoeker zich aan de hand van opgezette dieren kan bezighouden met structuur, kleur, licht en perspectief. Naast rondleidingen biedt het museum ook workshops voor kinderen en tekenworkshops voor volwassenen aan. Bij de tentoonstelling verschijnt een tweetalige catalogus (D + E).

robin-d'arcy-shillcock-big-red-kangaroo

De tentoonstelling wordt ondersteund door: Niedersächsische Ministerium für Wissenschaft und Kultur, VR-Stiftung der Volks- und Raiffeisenbanken, Volksbank Oldenburg eG, GSG OLDENBURG Bau- und Wohnungsgesellschaft mbH, KUBUS Immobilien GmbH, Zimmermann Sonderposten GmbH en Senger Holding GmbH.

Meer informatie: www.naturundmensch.de/sonderausstellungen.html

 

 

Comments are closed.