Top 5 Must See & Do’s in West-Australië

Contributor Carolien vertrok naar West-Australië en deelt haar ervaringen met ons. Hiken in Karijini, met een 4WD, Down Under, of zwemmen tussen vissen en koraal, alles kan in West Australië. Ontdek de top 5 Must See & Do’s van Carolien.

Exmouht Ningaloo Reef Australia

West-Australië is echt een bestemming voor avonturiers en natuurliefhebbers. Wij hebben Australië al meerdere keren bezocht maar waren nog nooit in dit deel geweest. Dit had als voornaamste reden; het budget. Reizen naar en door het westen is duur, althans als je het beste eruit wilt halen. Zo wilden wij graag een 4WD zodat we ook echt van de gebaande paden konden. Het liefst wilden we kamperen, maar we wilden geen camper huren, want die zijn weer te ‘zwaar’ voor het echte 4WD werk. En ook wilden we dit keer niet onze eigen tentuitrusting meenemen. Het werd daarom een 4WD auto met daktent. Om de dure one way fee te ontlopen én omdat we slechts 4 weken hadden voor dit deel van het continent, kozen we voor de route Perth – Exmouth – Karijini NP – Perth. Hoewel er veel meer te zien en te doen is in West-Australië geven we hierbij onze top 5 voor dit gebied. Echte must see & do’s wat ons betreft. Zie voor andere tips ook ons verslag op http://www.alcana.nl/australie-2014/

1. Zwemmen met Walvishaaien (vanuit Exmouth)

Als je hier in het juiste seizoen bent (ca maart – juli) is het zwemmen met walvishaaien een echte must do! De meeste touroperators geven een garantie om nog een keer mee te gaan als je de  walvishaai niet gezien hebt. Wij zijn twee keer mee geweest, maar hebben de walvishaai helaas beide keren niet gezien. Toch blijven deze snorkeltours de moeite waard en waren ze een van onze hoogtepunten van de reis. Hoewel we de walvishaai niet gezien hebben, zagen we wel orka’s, valse orka’s, schildpadden, dolfijnen, bultrug walvissen (springend), tijgerhaai, gitaarhaai, pijlstaartrog en hebben we gesnorkeld met een mantaray! En natuurlijk hebben we ook gesnorkeld op het Ningaloo Reef en veel mooie vissen gezien.

Exmouth Ningaloo Reef Australia

Exmouht Ningaloo Reef Australia

2. Hiken in Karijini NP

Karijini ligt niet echt dichtbij andere bezienswaardigheden. Het is een flink stuk rijden vanaf bijv. Exmouth. Een overnachting bij Tom Price is aan te raden. Toch hadden we Karijini niet willen missen. Het enige wat tegenviel was de temperatuur. Houd er rekening mee dat je echt in de outback zit en dat hier een woestijnklimaat heerst. Neem dus in onze zomer zeker warme dekens mee. Het NP zit vol met kloven, watervallen en mooie poelen en dat midden in de outback (middle of nowhere). Er zijn wandelingen voor ieders niveau en je kunt in de (koude) poelen zwemmen.

IMG_2660

Camping Karijini NP Australia

3. 4WD en camping in François Peron NP

Het Francois Peron NP bevindt zich op het uiterste puntje van Shark Bay. Dit park is alleen bereikbaar met een 4WD. Voordat  je het natuurgebied in gaat moet je even je bandenspanning lager zetten, dan rijd je beter in het zand. We zijn heel weinig mensen tegen gekomen  maar hebben wel heel veel mooie kusten gezien. Natuurlijk moet je voor het echte off-the-road gevoel ook in dit park overnachten. Dit kan op één van de outback campings. Je hebt, als je geluk hebt, een chemisch toilet op de camping, maar dat is dan ook de enige voorziening. Er is geen elektriciteit en geen water. Wat je wel hebt? Volkomen rust, ruimte, mooie zonsondergangen en een supermooie sterrenhemel.

Francois Peron NP Australia

Kalbarri NP Australia

4. Strandleven en snorkelen in Coral Bay

Coral Bay staat bekend om de vele gepensioneerden uit de Zuidelijke staten die hier in de winter (onze zomer) massaal de warmte komen opzoeken. Het plaatsje zelf zou ook niet echt de moeite waard zijn om te bezoeken, volgens de reisgidsen, zeker niet als je het vergelijkt met Exmouth waar veel meer te doen zou zijn. Met dit in ons achterhoofd, hadden we niet echt hooggespannen verwachtingen van Coral Bay, maar we werden blij verrast. Natuurlijk waren er veel senioren, maar gelukkig ook genoeg backpackers en gezinnen. En inderdaad, het plaatsje stelt weinig voor, het is niet eens echt een plaatsje, maar meer een toeristendorp, maar wat vonden wij het er relaxed! Vanuit de camping kon je zo naar het strand lopen. En vanaf het strand snorkelde je direct tussen de mooie vissen en koraal. Een heerlijke plek om een paar dagen te relaxen en van het strand te genieten. Dat dit de eerste plek was waar we überhaupt konden zwemmen (elders was het veel te koud), hielp ons ook aan een vakantiesfeertje. Als je in Coral Bay bent, ga dan eten bij het Reefcafé. Het ziet er qua inrichting niet echt sfeervol uit, maar het eten was er heerlijk. Een prima afsluiting van een heerlijke stranddag.

Coral Bay Australia

Coral Bay Australia

5. Ruige kusten en een kloof bij Kalbarri NP

Kalbarri ligt aan de kust én aan de monding van de Murchisson river. Deze rivier loopt door een kloof met mooie vergezichten. De kust zelf is ook spectaculair: hoge kliffen met een beukende zee. Zowel de kloven als de kusten zijn een bezoek meer dan waard. Je kunt hier ook paardrijden en met een bootje de rivier een stukje opvaren. De kust voor Kalbarri ligt vol riffen en er zijn dan ook heel veel schepen op vergaan, onder andere de Batavia en Zuytdorp, voormalige VOC schepen van Nederland. Hier vind je dus ook een stuk Nederlandse historie. Wil je hier meer over weten, dan is een bezoek aan het uitstekende (gratis) Western Australian Museum in Geraldton een aanrader.

IMG_2239srgb

Kalbarri NP Australia

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *