AFRIKA 010: Rotterdamse gebouwen als haarsculpturen uit Benin

Speciaal voor de tentoonstelling AFRIKA 010 in het Wereldmuseum maakte de Beninse conceptueel kunstenaar Meschac Gaba kleurrijke en betoverende haarsculpturen gebaseerd op de bekendste architectonische hoogstandjes uit de Maasstad, zoals de Euromast, de Markthal en het Centraal Station. Deze perruques architectures vormen een symbolische ontmoeting tussen de rijke traditie van Afrikaans haarvlechtwerk en de befaamde moderne Rotterdamse architectuur, en zijn daarmee echt ‘AFRIKA 010’.

De Euromast door Meschac Gaba. Foto: Krijn van Noordwijk

De Euromast door Meschac Gaba. Foto: Krijn van Noordwijk

Het vlechtwerk voor de dertien kunstwerken is geproduceerd door kapsters – tresseuses – uit Cotonou, de grootste stad van Benin. Strengen kunsthaar zijn in diverse kleuren gevlochten volgens aanwijzingen van de kunstenaar. In de metaalstructuur van de pruiken is het interieur van een bouwhelm verwerkt, waardoor ze ook daadwerkelijk gedragen kunnen worden. Van 29 april 2016 tot en met 8 januari 2017 zijn de kapsels in het Wereldmuseum te bezichtigen als imposant slotstuk van de tentoonstelling AFRIKA 010. Meschac Gaba exposeerde zijn allereerste serie perruques architectures in 2004, in The Studio Museum in Harlem, geïnspireerd door de wolkenkrabbers van New York City. Later maakte Gaba ook haarsculpturen gebaseerd op iconische gebouwen in Londen, Parijs, Kaapstad en Cotonou, en organiseerde er pruikenparades mee door de stad.

 

ZIE OOK: Wereldmuseum Rotterdam: oog in oog met prachtige kunst

 

Meschac Gaba en de kunsten

Meschac Gaba (geboren in 1961 te Cotonou, Benin) werkte in 1996-1997 aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Daar presenteerde hij in 1997 zijn Draft Room, de eerste van 12 grote installaties, waarmee hij zijn rondreizende ‘Museum of Contemporary African Art’ inaugureerde. Dit befaamde imaginaire museum behoort momenteel tot de collectie van Tate Modern in London. Verder exposeerde Gaba zijn werk o.a. tijdens de Documenta11 in Kassel (2002), in het Nederlands Paviljoen van de Biënnale in Venetië (2003), het MoMa PS1 in New York, Palais de Tokyo in Parijs, Mori Art Museum in Tokyo, Ullens Center for Contemporary Art in Beijing, Museum de Paviljoens in Almere en Kunsthalle Fridericianum in Kassel.

 

 

AFRIKA 010

Wereldmuseum Rotterdam bezit een fantastische, zeer gevarieerde Afrikacollectie. Ook nu nog is deze collectie Afrikaanse kunst en vormgeving een bron van inspiratie voor kunstenaars, ontwerpers en kunstliefhebbers. De tentoonstelling AFRIKA 010 biedt een hernieuwde kennismaking met de collectie en is aanzet tot een stadsbreed festival. Bij de tentoonstelling presenteert het Wereldmuseum een kleurrijk magazine. De Kameroenees-Rotterdamse jazz-zangeres Ntjam Rosie is ambassadrice van de tentoonstelling.

 

 

Comments are closed.