Servië: paradijs voor adrenaline junkies

Vakantiegangers die een afkeer hebben van luie strandvakanties maar beginnen te glimlachen als ze de spieren in hun lijf moeten aanspreken, komen in Servië zeker aan hun trekken. Want stellig is de meeste intense manier om een land te beleven op twee benen of twee wielen.

servie-uitzicht

Met bergen tot 2656 meter, vijf nationale parken, 30 natuurreservaten, de Djerdap Gorge – met zijn 100km de indrukwekkendste kloof ten oosten van Arizona en de Donau biedt dit land liefhebbers van onder andere mountainbiken, wandelen, bergklimmen, kajakken, golfen, rafting, canyoing en paardrijden een breed aanbod aan outdoor-activiteiten. Ook vogelspotters fladderen er graag rond, het land telt zo’n 360 vogelsoorten en er zelf als een vogel rondvliegen is een populair tijdverdrijf: overal kan men delta- en paravliegen, al dan niet in tandem. Het verkeersbureau brengt twee informatieve outdoor brochures uit: ‘Nature of Serbia – Holiday on the Move’ en ‘Sporting and active holidays’.

Wandelen

Niet alleen zijn er talrijke gemarkeerde wandelpaden, het land wordt ook doorkruist door twee Europese langeafstandswandelpaden: de E4 die het land van noord naar zuid doorkruist en de E7 die van west naar oost loopt. Het Suva Planina gebergte is met zijn 35 kilometer lengte een van de indrukwekkendste bergketens in Servië maar ook het Djerdap National Park, Fruška Gora National Park en bijvoorbeeld Mt Rtanj zijn droombestemmingen voor hikers.

servie-raften

Aantrekkelijke wandelgebieden zijn ook Zlatibor en het Tara National Park in het westen met in laatstgenoemde zo’n 18 verschillende trails: aanrader is de route Mitrovac naar Bansjka Stena. In de winter is het Kopaonik National Park een populaire skibestemming, in de zomer een geweldig wandelgebied met als toppertje de Josif Pancic Trail van 46 km.

In het zuidwesten brengen Rtanj en de Karpathische bergruggen wandelaars in euforische stemming, zeker zij die de Gajtanska vrata-Slišane route lopen en een bezoek brengen aan Djavolja Varos – ruim 200 kaarsrechte steenformaties met een hoogte tussen 2 en 15 meter. Door het hele land zijn er zo’n 60 berghutten.

 

ZIE OOK: Novi Sad: 2e stad van Servië

 

Fietsen

In een auto heb je contact met het beton, op de fiets heb je contact met mensen. Dit gaat zeker op voor de vriendelijke bevolking van Servië, die vaak naar fietsende toeristen zwaaien of een praatje proberen aan te knopen. De moeder aller fietstochten hier zijn wel de ‘Danube Bike Trail’ die van de Hongaarse grens naar de Bulgaarse grens zo’n 668km bedraagt en de ‘Beast from the East’, de EuroVelo 11 route die bij Djala begint en het land doorkruist tot aan Jablanica en de Iron Curtain Trail, EuroVelo route nummer 13.

servie-mountainbike

Mountainbiken

Voor de echte bikkels is de keuze wellicht nog groter; mountainbikers kunnen hun hart ophalen over de talrijke atb-routes. Skiliften in Kopaonik, Zlatibor en Star Planina brengen je naar ruige gemarkeerde en ongemarkeerde trails en single tracks. In het westen is er zo’n 400km aan tracks met alleen al 27 routes in het Tara National Park. Een topper is het Fruška Gora National Park op 80km van Belgrado: kies uit verschillende van de ruim 100 routes die hier uitgezet zijn.

 

 

Gaat de interesse meer uit naar speleologie, paragliding, microliten, klimmen, canyoning, raften of skiën, Servië biedt ook voor deze takken van sport ongekende mogelijkheden. Fantastische ontdekkingen van de ondergrondse mysterieuze wereld vindt men onder meer in de grotten van Lazareva, Resavksa, Rajko, Potpeć en Ceremošnja. Raften is onder meer mogelijk op de rivieren Lim, Ibar en Drina. Begeleide canyoing tochten vinden plaatsen tussen mei en september in onder meer de bergen van Valjevo en Tara National park.

Afstand Utrecht – Belgrado is ruim 1700km, vliegduur is 2 uur en 15 minuten. Naast directe vluchten van KLM en Air Serbia vanaf Schiphol, vliegt ook Wizz Air vanaf Eindhoven en Air Berlin vanaf Düsseldorf direct op Belgrado. De koers is momenteel: 120 Dinar is 1 euro.

 

 

Comments are closed.