Novi Sad: 2e stad van Servië

Novi Sad, wat in het Servisch ‘nieuwe tuin’ betekent, is een stad met vele gezichten aan de rivier de Donau. Contributor Renate neemt je mee.
De stad ligt op ongeveer een uur rijden van de Servische hoofdstad Belgrado en ligt aan de rivier de Donau. Door zijn centrale ligging is Novi Sad ook een mooie bestemming op een rondreis vanuit Wenen, Budapest, Zagreb of Timisoara.

Novi Sad

Kruispunt

Servië heeft door de geschiedenis heen vaak op een kruispunt gelegen tussen verschillende gebieden. Ook vandaag de dag ligt het tussen West- en Oost-Europese landen in en dat is in Novi Sad goed te zien. Op een hoog punt in de stad zou je een 19de eeuwse Oostenrijk-Hongaarse wijk kunnen zien liggen naast een communistische flat uit de jaren ’70, terwijl je op de achtergrond de middeleeuwse Petrovaradin burcht ziet liggen die onder andere 150 jaar in handen was van de Ottomanen.

Centrum

Novi Sad maakte deel uit van het Oosterijks-Hongaarse rijk en bijvoorbeeld in het centrum is dit duidelijk terug te vinden in de architectuur. De stad doet door zijn architectuur en zijn ligging aan de rivier de Donau op sommige plaatsen erg denken aan Wenen. Zoals in de meeste stadscentra vind je ook in Novi Sad (onbekende) winkels, bijzondere restaurants en uiteenlopende musea.

Novi Sad

Exit Festival

De grote Servische muziekfestivals zijn voor veel toeristen een reden om Servië als vakantiebestemming te kiezen. In Novi Sad wordt jaarlijks één van de grootste muziekfestivals van Europa georganiseerd, het EXIT Festival. Het festival heeft optredens van artiesten van over de hele wereld uit verscheidene genres van jazz tot dance. In 2014 kreeg het festival in Groningen nog de ‘European Festival Award’ voor ‘Best Major Festival’ uitgereikt.

 

 

Tijdens EXIT kun je verblijven in een hotel in Novi Sad maar je kan ook voor de budget optie gaan en kiezen voor een verblijf op de EXIT village, de camping die speciaal voor het festival wordt opgezet. Na EXIT kun je door naar Budva, aan de kust van Montenegro, waar het Sea Dance festival wordt gehouden. Dit is het vervolg op EXIT, waarbij 3 podia van het EXIT meereizen naar Sea dance en dat 3 nieuwe podia kent. Ook hier is een festivalcamping en er wordt busvervoer georganiseerd van Novi Sad naar Budva.

Petrovaradin

EXIT vind plaats in de historische burcht Petrovaradin. Vanuit de burcht heb je een geweldig uitzicht over de stad Novi Sad en ook buiten het festival om is het 1 van de grootste trekpleisters van de stad. De burcht is een bezoek waard vanwege zijn bijzondere geschiedenis. Uit recent archeologisch onderzoek blijkt dat er in de oude steentijd en later in de bronstijd al nederzettingen waren op de plek waar nu de burcht staat.

 

 

Het eerste grote fort werd er gebouwd door de Romeinen en in 1235 bouwde Franse monniken er een klooster. De Ottomanen hadden het fort 150 jaar in handen en daarna was het fort nog in bezit van de Oostenrijkers. In de burcht bezoek je een museum, krijg je een rondleiding door het ondergrondse militaire tunnelstelsel, lunch of dineer je op het terras dat uitkijkt over de stad en dwaal je door de vele poorten en staartjes van de burcht. Want ook buiten het museum kom je bijzondere dingen tegen. Zo staan er verscheidenen kunstwerken op de buitenplaatsen van de burcht, zoals een paard dat beschildert is met het zicht op de burcht vanaf de rivier.

Petrovaradin

Sirmium

Als je zo in de buurt bent moet je ook een bezoek brengen aan Sremska Mitrovica, een plaats die op een uur rijden ligt van Novi Sad. Daar bezoek je de ruïne van het keizerlijke paleis, dat in de eerste eeuw door de Romeinen werden gebouwd. Sremska Mitrovica was van de 1ste tot en met de 6de eeuw een machtige Romeinse stad, genaamd Sirmium. Naast de enorme stukken paleismuur en de vloer mozaïeken die bewaard zijn gebleven zie je er ook de overblijfselen van een hippodrome.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.