Duitsland blikt vooruit op 500 jaar Reformatie

In 1517 spijkerde Maarten Luther zijn aanklacht tegen de rooms-katholieke kerk in de vorm van 95 stellingen op de deur van de Slotkerk in Wittenberg. In 2017 – vijfhonderd jaar later – staat Duitsland uitgebreid stil bij deze historische gebeurtenissen. Ter voorbereiding op dit bijzondere herdenkingsjaar vond vanochtend in Huis Schuylenburch, de residentie van de Duitse ambassadeur in Den Haag, een presentatieronde plaats.

Maarten Luther

Maarten Luther

Samen met toerismeorganisaties uit ‘het land van Luther’ – Thüringen, Saksen-Anhalt en Saksen – en vertegenwoordigers uit de media en de reiswereld blikte het Duits Verkeersbureau vooruit op de vele bijzondere herdenkingsactiviteiten die in 2017 worden georganiseerd.

Michaela Klare, directeur van het Duits Verkeersbureau:

De erfenis van de Reformatie raakt de levens van meer dan 800 miljoen protestanten over de hele wereld, waarvan 2 miljoen in Nederland. Naast de religieuze impact die de Reformatie heeft gehad vormde deze tijd ook een mijlpaal in de Europese cultuurgeschiedenis. Hierdoor richten wij ons met dit thema niet alleen op christelijke reizigers, maar ook op reizigers met interesse in historie en cultuur.

 

ZIE OOK: Duitsland lanceert #EnjoyGermanNature

 

Highlights in drie deelstaten

Tot de toeristische highlights behoren:
– Het voormalige augustijnenklooster in Wittenberg. Omgedoopt tot Lutherhaus is het nu wereldwijd het grootste museum dat aan de geschiedenis van de Reformatie is gewijd. Het geboortehuis van Maarten Luther en het huis waar hij stierf, beide in Eisleben, zijn ingericht als indrukwekkende, moderne Luthermusea.

– De Wartburg in Eisenach, hier vertaalde Luther in ballingschap en onder het pseudoniem ‘Junker Jörg’ in 10 weken het Nieuwe Testament in het Duits. In de burcht is Luthers kamer nog altijd te bezichtigen en in Eisenach is onlangs een nieuw Luthermuseum geopend.

– Het sterfhuis van Katharina von Bora, na de dood van Luther vluchtte diens weduwe in 1552 voor de pest naar Torgau, waar ze korte tijd later overleed. In haar sterfhuis houdt een museum de herinnering aan deze ‘beroemdste predikantsvrouw ter wereld’ levend.

 

 

2017: drie nationale exposities en acht Lutherroutes

De plaatsen die een rol hebben gespeeld in het leven van Maarten Luther, maken deel uit van acht speciaal uitgestippelde Lutherroutes. Zo worden de drie officiële Luthersteden Wittenberg, Eisleben en Mansfeld aangedaan, maar zijn ook plaatsen als Schmalkalden, Erfurt, Augsburg, Coburg, Worms en Heidelberg opgenomen. Een compleet overzicht van de routes is te vinden in de e-brochure ‘Luther 2017 – 500 jaar Reformatie’. Daarin staat ook informatie over de nationale exposities die naar aanleiding van het jubileum in Berlijn, Wittenberg en Eisenach in 2017 worden georganiseerd.

 

 

Persreis Luther & 500 jaar reformatie van 8 – 12 juni

In juni organiseert Germany Travel een internationale persreis naar Beieren en Saksen die in het teken van Luther en het Reformatiejubileum staat. Vanuit Neurenberg, de stad die destijds met maar liefst 21 drukkerijen bekend stond als mediahoofdstad, verspreidde de Reformatie zich als een lopend vuurtje. In het historische restaurant Auerbachs Keller in de Bachstad Leipzig, was Luther een graag geziene gast. Met de speciaal voor hem ingerichte kamer ‘Luthers Stübchen’ eren de Saksen hun visionair hier al een half millennium. Op deze reis, die plaatsvindt van 8 tot en met 12 juni, is plaats voor twee Nederlandse journalisten.

Comments are closed.