Wat je nog niet wist over Saksen-Anhalt

Eigenzinnigheid zorgt voor onderscheid. In Saksen-Anhalt weten ze dat als geen ander. Niet voor niets is deze verrassende deelstaat op 500 km van Nederland het kloppende hart van de Duitse geschiedenis. Denk: het Bauhaus in Dessau dat in 2016 90 jaar bestaat, 500 jaar Reformatie dankzij de theoloog Maarten Luther, boemelen op smalspoorbanen in de Harz en de opvoering van het langste muziekstuk ter wereld in Halberstadt. Blik op zes eigenwijze tips.

De Unstrut rivier

De Unstrut rivier

Fietsen | Omfietswijn met mijtkaas

Kom maar op als je durft: drink een glas friszure weissburgunder met een stuk Zeitzer Milbenkäse, een verre van alledaagse kaassoort in mijt gerijpt. Ontstaan op de eigengereide grond rond de Unstrut-Radweg, de 200 km lange natuurfietsroute langs de rivieren Unstrut en Saale in Duitsland. Deze ongewoon relaxte route komt uit bij de mysterieuze 3600 jaar oude hemelschijf van Nebra in geo-natuurpark Saale-Unstrut-Triasland. Zo uniek dat het op de nominatie staat voor het UNESCO-Werelderfgoed.

 

ZIE OOK: Fietsen in Duitsland: dit wist je nog niet!

 

Wandelen | Ambachtelijke vissers

Een bijna uitgestorven ‘soort’: de ambachtelijke vissers van de Arendsee (Altmark). Iedere dag gooien deze ‘Naturmenschen’ hun netten uit om de zoetwatervis Maräne te vangen, een streekspecialiteit die steeds meer bewonderaars krijgt. Ontmoet de mannen tijdens de ‘Seerundweg’ om het meer en laat je blik rusten op het beschermde wetland Försterwiese. De route eindigt in de gemoedelijke stad Arendsee, officieel een luchtkuuroord. Ook nog gezond en geneeskrachtig dus!

 

 

Architectuur | 90 jaar Bauhaus

Over eigenzinnig gesproken. Met zijn hogeschool voor vormgeving zette Bauhausoprichter Walter Gropius de architectuur compleet op z’n kop. In 2016 wordt het 90-jarig bestaan van de Bauhausgebouwen in Dessau-Roßlau groots gevierd met de tentoonstelling ‘Große Plane!’, over het modernisme in Saksen-Anhalt. Het Bauhaus gebouw, de Meisterhäuser als ook het Tuinenrijk van Dessau-Wörlitz staan op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en maken deel uit van de UNESCO-route ‘Denkers en doeners met een vooruitziende blik’.

Cultuur | Excentrieke boemel

Niks gewone spoorbaan en vertrouwde treinen, in de Harz doen ze het anders en reizen ze al ruim 100 jaar over smalspoorbanen binnen het wereldwijd enige netwerk van betekenis, inclusief dienstregeling. Reis al dampend de 12e-eeuwse vakwerkstad Wernigerode met het mooiste stadhuis van Europa uit en stoom de 1141 meter hoge Brocken op. Leuk detail: dankzij het ja-woord tussen Juliana von Stolberg, moeder van Willem van Oranje, en Wilhelm von Nassau-Dillenburg behoort deze historische plaats tot de Oranjeroute.

Het stadhuis van Wernigerode

Het stadhuis van Wernigerode

Muziek | Een concert van 639 jaar

Bedenken is één ding, maar het dan ook nog doen: het langste muziekstuk ter wereld uitvoeren. De minimalistische muzikant John Cage begon ermee op 5 september 2001 in de voormalige Burchardi-kloosterkerk in het bisdom Halberstadt. De klanken zullen tot 4 september 2640 weerklinken, 639 jaar lang. Luister ernaar tijdens het eten van de beroemde Halberstädter Wurst in deze door markante kerkgebouwen gedomineerde stad in de Harz.

Kunst | Ontdekking van een meester

De wantoestanden in de katholieke kerk aanklagen in 1517. Dat getuigt van lef. Maarten Luther ontketende een religieuze revolutie door 95 stellingen tegen de handel in aflaten op de slotkerk in Wittenberg te spijkeren. In de aanloop naar het 500-jarig jubileum van de Reformatie wordt Luther 10 jaar lang herdacht. Dit jaar staat het thema kunst centraal. Hoogtepunt is de tentoonstelling ‘Entdeckung eines Meisters’, over leven en werk van de schilder Lucas Cranach de Jongere, die Luther tientallen keren portretteerde. Van 26-6 t/m 1-11 te zien in Wittenberg, Dessau en Wörlitz.

Comments are closed.