Culturele etiquettemissers kosten het zakenleven veel geld

Door de globalisering van de economie is er tegenwoordig maar één kans op het maken van een eerste indruk. Wie zaken doet, weet dat die eerste indruk van cruciaal belang is.

Booking.com

Booking.com

Uit onderzoek van Booking.com dat vandaag is gepubliceerd, blijkt dat een gebrek aan de juiste zakelijke etiquette een grote invloed heeft op de reputatie van bedrijven. Volgens 62% van de zakenreizigers leidt verkeerd gebruik van etiquette zelfs tot kosten voor bedrijven.

Het onderzoek van Booking.com was een enquête onder ruim 4.500 zakenreizigers uit acht verschillende landen die gevraagd werden naar hun houding wat betreft zakelijke etiquette. Uit het onderzoek blijkt dat een derde (32%) van alle ondervraagde zakenreizigers ooit wel eens een culturele misser begaan heeft tijdens een zakenreis. De helft (49%) maakt zich zorgen dat ze, zonder zich daarvan bewust te zijn, een klant of zakenpartner tegen het hoofd stoten. Bijna de helft (45%) van de participanten heeft meegemaakt dat een collega of een zakenpartner uit een ander land op cultureel gebied de plank missloeg.

top-5-blunders-booking

 

ZIE OOK: Concur en Booking.com slaan handen ineen

 

Ripsy Bandourian, Director Product Development van Booking.com Business zegt:

“Bij Booking.com zijn we iedere dag bezig om met behulp van innovatie het leven van zakenreizigers makkelijker te maken. Eén op de vijf boekingen op onze site wordt gemaakt door zakenreizigers en tienduizenden bedrijven maken gebruik van onze Booking.com Business-tool. Met deze gedachte lanceren we de Booking.com Business ‘Better-quette’-campagne. Deze bestaat uit de introductie van een breed scala aan slimme resources en adviezen van experts, dat zakenreizigers gaat helpen bij het succesvol opereren in deze spannende maar vaak ingewikkelde tak van sport.”

Belangrijkste bevindingen:

  • Acht op de tien ondervraagden (85%) geeft aan het belangrijk te vinden zich tijdens een zakenreis in een ander land bewust te zijn van de culturele normen.
  • Drie van de vier zakenreizigers (73%) claimen dat ze voorafgaand aan hun reis onderzoek doen naar de zakelijke etiquette van het land waar ze heen reizen, maar dat hen dit niet altijd beschermt tegen missers.
  • De helft maakt zich onbewust zorgen een klant of zakenpartner te beledigen. De zakenreizigers uit Spanje spannen hierin de kroon (62%), terwijl Japanse zakenreizigers zich hier het minste zorgen om maken (30%).
  • Zo’n twee op de vijf (43%) zakenreizigers zegt dat het niet op de juiste manier begroeten van hun zakenpartner één van hun grootste culturele misstappen is.
  • In vergelijking met andere landen zijn zakenreizigers uit Japan het meest uitgesproken over ongepaste begroetingen: twee op de drie (61%) beschouwt dit als de ergste vorm van onbeleefdheid.
  • Één op de vier respondenten geeft aan het niet altijd even makkelijk te vinden om met mensen te eten die ze niet goed kennen, of naar restaurants te gaan die misschien niet voldoen aan bepaalde voedselvoorschriften.
  • Één op de drie (30%) maakt zich zorgen dat ze misschien te veel alcohol geserveerd krijgen.
  • Een vrijwel even groot deel (32%) weet niet zeker wat geschikte niet-zakelijke gespreksonderwerpen zijn met zakenpartners die ze nog niet zo goed kennen.
  • De grootste en meest storende misser op het gebied van zakelijke etiquette is volgens bijna de helft van de respondenten (46%) het gebruik van een mobieltje tijdens een meeting.
  • Meer dan de helft van de Britse (57%) en Amerikaanse (55%) zakenreizigers zegt dat het gebruik van een mobiele telefoon onder die omstandigheden absoluut not done is.

 

 

20 manieren om ‘sorry’ te zeggen

Wat als de fout al gemaakt is en je onbewust (of bewust) een buitenlandse zakenpartner tegen het hoofd gestoten hebt? Zeven op de tien Japanse zakenreizigers (69%) ziet als beste oplossing het direct aanbieden van verontschuldigingen, tegenover slechts 37% van de Italiaanse zakenreizigers. Een kwart van de Italiaanse zakenreizigers (26%), het hoogste percentage van alle landen, zegt dat ze de situatie met een grap proberen te herstellen.

 

 

Comments are closed.