De wereld kleurt groen op St. Patrick’s Day

Op 17 maart viert Ierland zijn nationale feestdag ter ere van de beschermheilige St. Patrick. Niet alleen in de straten van Ierland wordt de beschermheilige uitbundig herdacht, de hele wereld viert het festival door iconische monumenten groen uit te lichten.

SCHIPHOL AIRPORT AMSTERDAM - Greening event for St. Patricksday by Ireland Tourism. © 2016 Foto: Nils van Houts ***Free of copyright for editorial use***

SCHIPHOL AIRPORT AMSTERDAM – Greening event for St. Patricksday by Ireland Tourism.
© 2016 Foto: Nils van Houts
***Free of copyright for editorial use***

Aan de vooravond van St. Patrick’s Day, op woensdag 16 maart, vindt elk jaar de ‘Global Greening’ plaats waarbij ruim 190 iconische locaties en UNESCO Werelderfgoederen ’s avonds groen worden verlicht. Dit jaar kleurden de ‘I amsterdam’ letters op Amsterdam Schiphol Airport en de windmolen in Weert groen.

molen-st-patricks-day

#GoGreen4PatricksDay

‘Global Greening’ is een initiatief van Tourism Ireland om Ierland als vakantiebestemming te promoten. Met het ‘op groen gaan’ van de ‘I amsterdam’ letters op Amsterdam Schiphol Airport en de windmolen in Weert doet Nederland mee met de wereldwijde viering van St. Patrick’s Day. Het icoon op Amsterdam Schiphol Airport is gekozen om de nieuwe dagelijkse vliegverbindingen van Ryanair en KLM met Ierland te vieren. Voorgaande jaren waren de ‘I amsterdam’ letters op het Museumplein, het Evoluon in Eindhoven en het EYE filminstituut in Amsterdam al eens uitgelicht.

schiphol-st-patricks-day

Naast de Nederlandse Greening heeft Tourism Ireland voor deze editie weer iconische boegbeelden weten te strikken. Nieuwe prominente blikvangers dit jaar zijn onder andere het 7 World Trade Center in New York, het Roue de Paris in de Franse hoofdstad en Mole Antonelliana in Turijn. Ook eerdere favorieten zoals het Colosseum in Rome, het Christusbeeld in Rio de Janeiro en de London Eye worden weer groen verlicht.

 

ZIE OOK: Kust Ierland decor bij Goede Tijden, Slechte Tijden

 

Saint Patrick

Saint Patrick is de beschermheilige van Ierland. Op de nationale feestdag, St. Patrick’s Day, lopen honderdduizenden mensen over de hele wereld volledig uitgedost mee in kleurrijke optochten. De feestelijkheden op 17 maart waren oorspronkelijk bedoeld om de heilige te eren en de komst van het christendom te vieren, maar inmiddels is de feestdag uitgegroeid tot een dag waarop de Ierse cultuur in het algemeen wordt gevierd. Vandaag de dag wordt St. Patrick’s Day in meer landen gevierd dan enig andere nationale feestdag. In Dublin en de rest van Ierland duurt het St. Patrick’s Festival zelfs meerdere dagen.

 

 

Vluchten van Nederland naar Ierland

  • AmsterdamDublin: 4x per dag met Ryanair en 4x per dag met Aer Lingus
  • Amsterdam – Belfast: dagelijks met KLM en Easyjet
  • Amsterdam – Cork: 13x per week met Aer Lingus
  • Eindhoven – Dublin: dagelijks met Ryanair

 

 

Comments are closed.