Zadar verkozen tot Beste Europese Bestemming 2016

Zadar, de regio waarover de beroemde Alfred Hitchcock ooit heeft opgemerkt dat daar de mooiste zonsondergangen ter wereld te zien zijn, is uitgeroepen tot Beste Europese Bestemming van 2016. De wedstrijd werd georganiseerd door European Best Destinations; een organisatie die als doel heeft om cultuur en toerisme in Europa te promoten.

Zadar

Zadar

De kustlijn van Kroatië verwelkomt dankzij haar schoonheid ieder jaar een groot aantal toeristen en een perfecte manier om deze schoonheid te ontdekken is door er te zeilen, bijvoorbeeld in het prachtige Zadar-archipel. Zadar is bovendien een perfect startpunt om andere delen van de kust te verkennen dankzij de ligging in het centrum van de Adriatische zee. Aan de andere kant wordt Zadar vanuit het noorden beschermd door het Velebit-gebergte. Zadar wordt daarom ook wel als een gouden regio beschouwd. Op korte afstand vindt je er veel eilanden, romantische stranden en baaien die alleen per boot bereikbaar zijn en waar je verder niemand tegen zult komen. Een plek waar je ondanks de toenemende populariteit in absolute vrede en privacy kunt genieten. Zadar kent ook een lange vis-traditie en de regio is beroemd vanwege haar verse Adriatische delicatessen. Dit type wateren zijn een paradijs voor watersporters door de vele eilanden, idyllische havens en vriendelijke dolfijnen die langs de boeg zwemmen.

 

ZIE OOK: Cowboy dorp in Kroatië

 

Groeten aan de Zon

De 3000 jaar oude stad Zadar kent een rijke geschiedenis en heeft een levendig stadscentrum. De ‘Kalelarga’ is de autovrije hoofdstraat met veel boetiekjes en cafés. Op de boulevard bevinden zich twee moderne kunst-installaties; het zee orgaan waar op de golfslag van de zee een sprookjesachtig klokkenspel klinkt. Om de zonsondergang te eren is er ook een patroon van zonnecellen te bewonderen, genaamd “Groeten aan de Zon”, welke een lichtspektakel laten zien zodra het donker wordt. Een magische plek!

 

 

De stad Zadar heeft naast deze moderne bezienswaardigheden ook veel historische monumenten. Zoals het grootste Romeinse forum aan deze kant van de Adriatische zee en prachtige Romaanse kerken als de St. Donatus, St. Anastasia en de St. Chrysogonus.

 

 

Zeilen in alle Rust

In het Zadar archipel bevinden zich meer dan 300 eilanden, waardoor dit tal van verschillende routes biedt om de regio te verkennen. Indien je Zadar richting het noorden verkent is er een uitstekende eerste haven op het eiland Vrgada te vinden. Het eiland is klein en autovrij. Zeilers stoppen hier vaak voor een eerste overnachting vanwege de vredige en gastvrije sfeer.
De avonturiers zullen doorzeilen naar het Velebit kanaal, een smalle passage tussen het vaste land en het eiland Vir, onder de Pag brug door. De zandstranden, complete eenzaamheid en de mogelijkheid om de kloof van de rivier Zrmanja te bezoeken, maken dit een unieke ervaring. Indien je verder door zeilt naar het stadje Pag geniet je van ongerepte natuur en surrealistisch gevormd gesteente. Let hier wel op de weercondities en de Velebit wind welke behoorlijk krachtig kan zijn. Het Telašćica Natuurpark, een natuurlijke parel en de grootste beschermde natuurlijke haven van de Adriatische zee is ook absoluut een tussenstop waard. Het huist een zoetwatermeer op slechts een korte wandeling verwijderd van de baai.

Varend Boutique Hotel

Veel watersporters varen met hun eigen schepen op de Adriatische zee, maar er zijn ook genoeg aanbieders waar je bijvoorbeeld een zeilschip, catamaran of motorboot kunt huren. Het aanbod van jachten inclusief kapitein of complete crew neemt met rap tempo toe. Er zijn zelfs schepen die als het ware drijvende boutique hotels zijn, met veel luxe en een topservice aan boord. Een schip huren voor een dagtripje behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden.

Comments are closed.