Vaar mee met Willem I

Het Nationaal Archief en de Haagse Willemsvaart hebben een speciaal programma ontwikkeld voor de tentoonstelling 24 uur met Willem. Vaar mee met de Willemsvaart en ontdek hoe Koning Willem I Nederland vorm gaf. Vanaf het water in Den Haag ziet u hoe de soms wilde plannen van de koning op papier toch anders uit pakten in de praktijk.
24-uur-willem

Programma

Vaar mee met Willem I bestaat uit een rondleiding door de tentoonstelling 24 uur met Willem in het Nationaal Archief in Den Haag. Aansluitend varen bezoekers mee met de Willemsvaart naar het eindpunt in Scheveningen. In de tentoonstelling ontdekt de bezoeker hoe Willem I Nederland en België in het begin van de 19e eeuw weer probeert op te bouwen. Veel initiatieven zijn tot op de dag van vandaag herkenbaar ins ons landschap: kanalen, wegen en spoorwegen.

Vaar mee met Willem I vindt plaats op vier zondagen in 2016:
zondag 3 april 2016
zondag 1 mei 2016
zondag 5 juni 2016
Zondag 3 juli 2016

Het programma is ook als individuele groep te boeken, los van de bovengenoemde data.

 

ZIE OOK: Ontdek de Oranjevorst in tijden van revolutie en oorlog

 

Programma

14.30 – 15.30u: Start in het Nationaal Archief met de rondleiding door 24 uur met Willem
15.45 – 17.00: Varen naar Haringkade/Vijzelstraat in Scheveningen
Terugkeer op eigen gelegenheid. HTM tram 1 of 9 gaat terug naar het centrum van Den Haag.

 

 

Aanmelden

Aanmelden voor de vaste data of aanmelding van een groepsbezoek kan via het Nationaal Archief. Vermeld bij aanmelding uw naam, aantal personen en de datum.

Kosten:
Volwassenen € 10,- p.p.
Kinderen € 6,50 p.p.

Over de Willemsvaart

De Haagse Willemsvaart verzorgt sinds april 2009 boottochten in Den Haag en Scheveningen.
De Willemsvaart is genoemd naar Koning Willem I, die een waterweg liet graven vanaf de Prinsessegracht naar de kust. Vanaf 1834 hebben schepen meer dan 100 jaar lang vele honderdduizenden toeristen naar de kust gebracht.
willemsvaart-den-haag

Over 24 uur met Willem

In de tentoonstelling 24 uur met Willem in het Nationaal Archief staat de werkkamer van koning Willem I centraal. Daar speelt zich het werkende en persoonlijke leven van de koning af. Door middel van een rode loper treedt de bezoeker het domein van Willem I binnen en ontdekt de wereld van deze hardwerkende vorst. Ook de adviseurs van de koning komen aan het woord. Via de adviseurs komt de bezoeker te weten wat koning Willem I bezig houdt: de vorming van het Verenigd Koninkrijk, de aanleg van wegen en kanalen, verbetering van de welvaart en later ook de splitsing tussen Nederland en België. Maar zij geven ook inzicht in het karakter van de koning. Om de link met het heden te leggen komen in 24 uur met Willem ook hun huidige tegenhangers van de koninklijkeadviseurs aan het woord: André Kuipers, Jeanine Hennis-Plasschaert, Daan Roosegaarde, Piet Hein Donner en Gerrit Zalm.

Nationaal geheugen

Het Nationaal Archief beheert en presenteert bijna duizend jaar geschiedenis van Nederland. 125 kilometer archieven, 15 miljoen foto’s, 300.000 kaarten en tekeningen vormen het geheugen van Nederland. In het publiekscentrum van het Nationaal Archief maakt de bezoeker op een vernieuwende en interactieve wijze kennis met de unieke en rijke collectie van het archief.

Comments are closed.