Ontdek de Oranjevorst in tijden van revolutie en oorlog

Stadhouder van de Nederlandse Republiek had hij moeten worden, maar hij werd koning der Nederlanden. Willem Frederik werd Koning Willem I. Wie was de man die in 1813 na een lang ballingschap naar de Nederlanden terugkeerde en als Soeverein Vorst het bestuur kreeg aangeboden? Wat waren zijn plannen met het Verenigd Koninkrijk van Noord en Zuid? En waarom viel zijn grote rijk nog tijdens zijn bewind uiteen in Nederland en België? Jeroen Koch, de biograaf van de eerste Nederlandse Oranjekoning, beantwoordt deze en andere vragen in zijn lezing over Willem l in tijden voor en nadat hij de koning van Nederland en België was.
24-uur-willem

Jeroen Koch

Jeroen Koch (1962) publiceerde in 2013 zijn studie naar Koning Willem I als onderdeel van de Koningsbiografieën, ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden. Deze biografie verscheen tegelijk met de biografieën van koning Willem II, door Jeroen van Zanten, en koning Willem III, door Dik van der Meulen.

Jeroen Koch doceert algemene negentiende- en twintigste-eeuwse Nederlandse en Europese geschiedenis, en heeft bijzondere belangstelling voor Duitse historiografie, burgerlijke cultuur, imperialisme, sociaal-darwinisme, secularisering, het pausschap, de Europese monarchie en de ontwikkeling van het denken over kapitalisme.

Voor en na de lezing is de tentoonstelling 24 uur met Willem in het Nationaal Archief in Den Haag te bekijken.

 

ZIE OOK: Een dagje Den Haag

 

Tentoonstelling 24 uur met Willem

Kom alles te weten over de eerste koning van Nederland en ga over de rode loper de werkkamer van Willem I binnen. Daar speelt het werkende en het persoonlijke leven van de koning zich af. Vol energie werkt hij aan een welvarende toekomst voor zijn land, die hem de bijnamen koning-koopman en de kanalen-koning oplevert. Krachtig, zelfverzekerd en met visie, maar ook halsstarrig, eigenzinnig en tegendraads, regeert koning Willem I het land als een bedrijf… maar dan wel als zijn bedrijf!

 

 

Kosten

De kosten voor de lezing.: € 10,-. Toegang tot de tentoonstelling is gratis.

Comments are closed.