Een wandeling door de medina van Fes Marokko is een aanrader

Een stadswandeling door Fes, Marokko. Contributor Cor deed het begin december samen met zijn vrouw en ontdekte de medina, de souks, de leerlooierij en nog meer moois dat Fes te bieden heeft. Ga met hem mee op reis door de medina van Fes en ontdek de mooie handgemaakte artikelen en de porseleinen schaaltjes.

Cor vertelt over zijn ervaringen: Wij hadden een aantal touroperators bereid gevonden om ons in en rond Fes allerlei bezienswaardigheden te laten zien. De eerste tour deden wij in de medina van Fes. Na het ontbijt werden we in ons Riad Zamane opgehaald door de chauffeur Anas en de vrouwelijke gids Farida. Anas bracht ons in eerste instantie naar een punt boven op een heuvel aan de zuidelijke kant van Fes. Vanaf dat punt hadden wij een schitterend uitzicht over Fes.

DSC_4072

Farida vertelde ons dat binnen de muren van de medina van Fes ongeveer 2 miljoen mensen woonachtig zijn. De medina van Fes, welke in zijn geheel ommuurd is, behoort tot een van de grootste medina’s ter wereld. De inwoners van Fes verdienen hun geld in de meeste gevallen met het maken van handicraft artikelen.
De eerste stop die wij maakten was bij de ingang van het Dar Batha Museum. Dit museum is gevestigd in het voormalige zomerpaleis van de koning. In 1916 werd het gebouw ingericht als museum. Opvallend is de voorgevel met zijn mozaïek tegels en deuren voorzien van prachtig houtsnijwerk.

 

 

Vanaf deze plek gingen wij te voet verder. Naast het Dar Bartha Museum begon de joodse wijk, waar zich in de vorige eeuw veel handelaren in diamanten, goud en zilver hadden gevestigd. Aan de ene zijde van de straat waardoor wij liepen waren woningen van de joden en aan de andere zijde woningen waarin moslims woonachtig waren. Farida legde uit dat de woningen waar de joden woonden balkons aan de voorzijde hadden en de woningen van de moslims niet. De reden hiervoor lag in het gegeven dat moslim vrouwen terwijl zij in hun woning waren niet gezien mochten worden door voorbijgangers, terwijl dit voor de joodse vrouwen die op hun balkons stonden niet het geval was.

DSC_4002

Na een wandeling door de joodse wijk werden wij verrast op een wandeling door de smalle straatjes genaamd souks. In deze souks, die op sommige plaatsen niet breder waren dan ongeveer 70 centimeter wordt door de bewoners veel handel gedreven. Zo kun je je hier tegoed doen aan o.a. vers fruit, de meest uiteenlopende kruiden en ook leren producten die ter plaatse worden gemaakt, zoals tassen, schoenen en riemen. Op verschillende plaatsen in de medina zijn handarbeiders op straat bezig met hun werkzaamheden. Te denken valt aan schoenmakers, koperslagers en kappers. Wij waren bijzonder blij dat Farida bij ons was, niet alleen om de perfecte uitleg die zij gaf over gebouwen en andere bezienswaardigheden, maar ook vanwege het feit dat je zonder gids absoluut de weg kwijt zou raken in de medina.

DSC_4042

Wij stonden ook stil bij de ingang van de Quaraouiyine Moskee. In dit gebouw stammend uit het jaar 859 is de universiteit voor imams in Marokko gevestigd. Niet moslims hebben geen toegang tot het gebouw. Wat ook de moeite waard was om te bezichtigen is een van de toegangspoorten tot de medina genaamd Bab Bouljoud, ook wel de blauwe poort genoemd. De voorzijde van deze poort was in zijn geheel gedecoreerd met blauwe tegels van mozaïek.

 

ZIE OOK: 5 Keer Marokko buiten de koningssteden

 

Wat uiteraard ook bij een wandeling door de medina hoorde was een bezoek aan een leerlooierij waar leer wordt behandeld. Je kreeg hier een indruk hoe het leer van een bepaalde kleur werd voorzien. Ook liepen we tijdens de wandeling langs een complex met fonteinen. Interessant was ook een bezoek aan een porseleinfabriek waar de productie van allerlei porselein artikelen, zoals tegels, beelden en servies aan ons werd getoond. Heel knap vonden wij de manier waarop handarbeiders allerlei tekeningen schilderden op al deze producten.

DSC_4005

Nadat wij de wandeling door de medina hadden beëindigd werden wij weer door Anas opgehaald, waarna we met zijn auto naar een heuvel aan de westzijde van de stad werden gebracht. Hier hadden we weer een prachtig uitzicht op de medina, nu met de zon achter ons, waarbij het uitzicht nog sprookjesachtiger leek.

Mede door Anas en Farida hebben wij een goede indruk gekregen van het leven in de medina van Fes. Deze dagtocht werd ons aangeboden door www.in-morocco.com. Dit bedrijf organiseert ook één- en meerdaagse tours en excursies in Marokko.

 

 

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *