5 Keer Marokko buiten de koningssteden

Wie naar Marokko gaat, bezoekt vrijwel zeker Marrakech, Fes en Meknes. Deze koningssteden zijn dé trekkers van Marokko, en terecht. Maar heb je wat meer tijd, huur dan een auto en trek de binnenlanden in. Hier ontdek je traditionele souks,  blauwe medina’s en knalrode rotsvalleien.

1. De bergen rond Chefchaouen

Het is een omweg ten opzichte van de vaste Marokko-route en wordt door veel reizigers daarom overgeslagen: het dorpje Chefchaouen. Jammer, want dit dorpje in het noorden van Marokko is de drie uur reistijd vanuit Fes meer dan waard. De medina is geschilderd in alle denkbare tinten helderblauw, het centrale plein staat vol gezellige terrasjes en je kunt er shoppen zonder de hassle van de medina’s van Marrakech en Fes. Chefchaouen ligt tussen hoge bergen, dus je kunt er prachtige wandelingen maken naar kleine Berberdorpjes. Kijk dan niet raar op als je een stuk langs een veld met wietplanten wandelt, want hasj is hier big business.

Chefchaouen

2. Grillig spektakel in de Dades Vallei

Probeer je tocht naar het hart van de Dades Vallei te plannen aan het einde van de middag. Knalrood, felroze en diepbruin: de laagstaande zon zet de bergen rond de vallei compleet in vuur en vlam. In de vallei glanzen talloze dorpjes en kasbah’s in de zon, omringd door bizarre rotsformaties. Vervolgens rijd je via talloze haarspeldbochten een enorme berg op, met bovenaan een duizelingwekkend uitzicht op het ravijn onder je. Aan het einde van een smalle, hoge kloof ligt een klein dorp met een paar hotelletjes. Hier kun je fantastische bergwandelingen maken, met uitzichten over de vallei en het dorp, de grillige rotspartijen en het riviertje dat rond het dorp stroomt. Als je geluk hebt, word je uitgenodigd door een lokale Berberfamilie, om thee te drinken en versgebakken brood te delen.

Dades- Vallei

3. De omweg meer dan waard: de Todra Gorge

Een rozerode kloof met wanden van meer dan driehonderd meter hoog. Een vallei van groene palmen. Prachtige uitzichten op de kasbahs (forten) in de kloof. Ben je op weg naar de Dades Vallei, dan kun je een detour naar de Todra Gorge niet laten schieten. Het omrijden kost je heen en terug ongeveer anderhalf uur. Lunchen met uitzicht op de vallei is een aanrader.

Todra- Gorge

4. De toppen van het Atlasgebergte

Om vanuit Quarzazate Marrakech te bereiken, moet je door het Atlasgebergte rijden. En dat is bepaald geen straf! De weg bestaat uit ontelbare bochten en na elke bocht houd je weer even je adem in van bewondering. Voor de besneeuwde bergtoppen van de Hoge Atlas, de kilometers diepe ravijnen, de overweldigende ruigheid van de natuur en de zeeën van cactussen die groeien langs de weg.

Atlasgebergte

5. Traditioneel Rissani en omgeving

Rissani was vroeger een rijke, strategisch gelegen hoofdstad en een belangrijk centrum voor de karavanen met kamelen die de Sahel overstaken. Voor reizigers is het nu een vooral een tussenstop op weg naar de duinen van Erg Chebbi. Toch zijn Rissani en omgeving de moeite van een langere stop waard. Het dorp op zich is niets bijzonders, maar de lokale souk is dat wel. Het grootste deel van de markt is traditioneel en je vindt er (gelukkig!) weinig toeristenspullen. De schoenmakers, slagers, metaalbewerkers, kippenhandelaren en kruidenspecialisten hebben allemaal hun eigen marktstraat en het is geweldig om hen aan het werk te zien. Zwaar beladen ezeltjes lopen af en aan en de mensen lijken zo uit National Geographic weggelopen. Mannen met trotse baarden en oude vrouwtjes met gerimpelde handen onderhandelen over hun inkopen naast volledig gesluierde meisjes, kletsend met hun vriendinnen. De markt wordt gehouden op zondag, dinsdag en donderdag. In de omgeving van Rissani vind je ruige rotslandschappen, bezaaid met dorpjes in groene palmenoases. Op een aantal plaatsen zijn ruïnes van oude kastelen te vinden, waar nu kinderen spelen en mannen op ezeltjes langs draven.

Rissani

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *