Zuidoost Europa bundelt haar krachten voor behoud cultureel erfgoed

De landen van Zuidoost Europa gaan verder samenwerken in het behoud van cultureel erfgoed. Dit is besproken tijdens de bijeenkomst van CoMoCoSEE, Council of Ministers of Culture of South-East Europe, in Istanbul.

cultureel-erfgoed-1

Op 24 en 25 februari kwam de council bij elkaar met als belangrijkste doel de verdere samenwerking op het gebied van cultuur en ontwikkeling met speciale aandacht voor de implementatie van ‘Ohrid Regional Stategy for Cultural Cooperation in South-East Europe’.

 

ZIE OOK: Turks Verkeersbureau lanceert ‘in Istanbul’ brochure

 

Het Ministerie van Cultuur en Toerisme van Turkije organiseerde de bijeenkomst van het toonaangevende internationale samenwerkingsplatform op het gebied van cultuur. Minister Mahir Unal van cultuur en toerisme van het gastland Turkije, benadrukte in zijn slottoespraak het belang van samenwerking tussen Zuidoost Europese landen ten behoeve van bescherming van het cultureel erfgoed.

cultureel-erfgoed-3

Ook de noodzaak van internationale samenwerking op basis van universele humanitaire waarden en tegen terreur bracht hij ter sprake, met name de schade die terroristen veroorzaken aan historische en archeologische monumenten en gebouwen in Irak en Syrië.

 

 

Een van de belangrijkste uitkomsten van de CoMoCoSEE bespreking, is de overeenkomst van duurzaam gebruik van cultureel erfgoed en de strijd tegen illegale handel in cultuurgoederen. Deelnemende landen van de CoMoCoSEE bijeenkomst zijn Albanië, Griekenland, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Kroatië, Montenegro, Slovenië, Moldavië, Roemenië, Servië, Macedonië en Turkije. Oostenrijk, Italië, UNESCO, de Europese Commissie en de Raad van Europa woonden de vergadering als waarnemers bij.

cultureel-erfgoed-2

 

 

Comments are closed.