Hacking Habitat: Grootschalige internationale tentoonstelling

Op 26 februari 2016 opent HACKING HABITAT, een grootschalige internationale tentoonstelling op de grenzen van kunst, technologie en sociale verandering. Meer dan 85 internationaal bekende kunstenaars tonen tot 6 juni 2016 zowel nieuw als bestaand werk in de voormalige gevangenis aan het Utrechtse Wolvenplein.

Hacking Habitat in Utrecht

Hacking Habitat in Utrecht

Met Forensic Architecture (UK), Joseph Beuys (DE), Melanie Bonajo (NL), James Bridle (UK), Felix Burger (DE), Cristina Lucas (ESP), Centre for Political Beauty (DE), Johan Grimonprez (BE), Susan Hiller (USA), Samson Kambalu (MW), William Kentridge (SA), Laura Kurgan (USA), Metahaven (NL), Pedro Reyes (MX), Stanza (GB), Fernando Sanchez Castillo (ESP), Roy Villevoye (NL), e.v.a. Er worden 30 nieuwe werken gepresenteerd.

De gevangenis is metafoor voor de wijze waarop technologische, politieke en economische systemen ons in hun greep houden. Juist een echte gevangenis versterkt de ervaring van digitale opsluiting. Wat als de smartphone ons nieuwe panopticum blijkt? HACKING HABITAT neemt als tentoonstelling de bezoeker mee in een wervelende science fiction real time. Ze maakt controle voelbaar en toont een krachtig verzet waarin kunstenaars het voortouw nemen. Op speelse wijze heroveren zij hun leefomgeving. Ze hacken hun habitat en openen ruimte voor bezinning, debat en vernieuwing.

 

ZIE OOK: Beleef de tentoonstelling Held op Sokkel

 

HACKING HABITAT vervlecht twee verhaallijnen: die van de globaal toenemende technocratie en die van de tegenmacht die zich organiseert. Het verhaal stelt de vraag hoe er een balans gevonden kan worden tussen technologie en menselijkheid. Daartoe verzamelt de organisatie reacties van mensen onder het motto: hoe kunnen we in de toekomst het leven leefbaar houden? Nieuwe kunstwerken zijn in opdracht gemaakt volgens het principe ‘disconnect to reconnect’: hoe herstellen we de relatie tussen mens en machine?

 

 

Hoewel HACKING HABITAT een hightech uitstraling heeft komen alle kunstvormen aan bod: theater, film-, video- en schilderkunst, installaties, geluidskunstwerken, interactieve games en DIY workshops. De werken zijn van hoge kwaliteit zoals de organiserende stichting Niet Normaal eerder heeft bewezen met de kunstmanifestaties Niet Normaal (Beurs van Berlage, Amsterdam, 2009/10) en Ja.Natuurlijk! (Gemeentemuseum Den Haag, 2013).

 

 

Exploring Future Europe – 26 april 2016

In verband met het Europees Voorzitterschap van Nederland in 2016 presenteert Europarlementariër Agnes Jongerius Hacking Habitat namens Gemeente en Universiteit Utrecht op 26 april in Brussel.

Voor meer informatie kun je kijken op www.hackinghabitat.com

Comments are closed.