Limburgs kerkdorp Vijlen viert 1000-jarig bestaan

Het Limburgse kerkdorp Vijlen maakt zich op voor haar 1000-jarig bestaan. De Stichting 1000 Jaar Vijlen heeft voor 2016 een jaar vol met activiteiten bedacht. Zo is er iedere maand een evenement, dat in verband met het 1000-jarig bestaan wordt gehouden. Zo komt er een speciale historische wandeling, een authentiek millenniumbier en wordt er een Bergrun gelopen. Zondag 6 december 2015 is de officiële aftrap van het millenniumjaar met de onthulling van het logo en inzegening van het historisch wandelpad Vijlens Verleden. De opening van het Vijlense millenniumjaar heeft vanaf 13.00 uur plaats in Hotel Restaurant De Linde in Vijlen. Voor die gelegenheid is uiteraard het stichtingsbestuur, maar ook de burgemeester van Vaals, de heer Reg van Loo, aanwezig.

Vijlen

Vijlen

Millenniumjaar met hoogtepunten

Het wordt, zoals gezegd, een jaar vol activiteiten. Het jaarprogramma kent een aantal hoogtepunten. Het historische wandelpad Vijlens Verleden is een van de eyecatchers van het millenniumjaar. Het gaat om een blijvende wandelroute die langs bijzondere locaties loopt uit de Vijlense geschiedenis. In januari start de actie millennium groen vijlen. Deelnemers kunnen tegen betaling van 25 euro een boom aanschaffen en krijgen hiervoor een zogenaamd boomcertificaat. Het is de bedoeling om zo 1000 nieuwe bomen in en rond Vijlen te planten.

 

ZIE OOK: Vijlen vindt sponsor voor het EK voetbal voor bergdorpjes

 

Een bijzonder moment wordt de presentatie van het millenniumbier, dat naar middeleeuws recept is gebrouwen. Op zaterdag 12 maart wordt de vijlense bergrun gehouden, een uniek loopevenement, met daarin de langste klim van Nederland. In juli is het millennium concert van de Vijlense verenigingen en Reïncarnatus. De plaatselijke toneelvereniging gaat een opvoering verzorgen van het historische drama Brand van Bellent, geschreven door kapelaan Schleiden in 1927. En is er speciale senioren dag waarbij onder andere oud filmmateriaal wordt vertoond.

 

 

Er komt een historische wandeling vanuit het Duitse Burtscheid naar Vijlen. En er wordt gewerkt aan een buitenbrunch, waar 1000 mensen kunnen aanschuiven. In het millenniumjaar verschijnt er uiteraard een speciale editie van het jaarboek van de Geschied-en Heemkundekring De Noabere va Viele. Het millenniumjaar eindigt met een prachtig slotakkoord. Een tijdscapsule uit 2016 wordt geplaatst in de kerktoren van Vijlen. Over de inhoud van de capsule wordt later meer bekend gemaakt.

Geschiedenis in het kort

Vijlen wordt voor het eerst in 1016 in een officiële akte als plaatsnaam genoemd. In dat jaar schonk Keizer Hendrik de Tweede, de hoeve Vijlen (toen gespeld: Uillam) aan de abdij van Burtscheid, bij Aken. Geschriften uit de vroege veertiende eeuw vermelden dat de abdij Burtscheid in die tijd 13 grotere percelen in de directe omgeving van Vijlen bezat.

Vijlen behoort hiermee tot een van de oudste dorpen van het Heuvelland. De naam is in de loop van de jaren veranderd van Villam (Uillam), via Villaris en Vilen naar Vylen. In de vorige eeuw werd het Vijlen met twee puntjes.

Comments are closed.